IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола достигна 6-месечен връх

Петролният пазар реагира, след като държавната иранска телевизия обяви, че страната е спряла доставките за шест европейски страни

19:33 | 15.02.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола достигна 6-месечен връх

В сряда цената на петрола достигна рекордните за последните 6 месеца 120 долара за барел, поради страховете, че Иран, третият по големина износител на петрол в света, може да спре доставките си за Стария континент, като ответна мярка срещу планираното за началото на юли европейско ембарго, съобщава Financial Times.

Петролният пазар реагира, след като държавната иранска телевизия обяви, че страната е спряла доставките за 6 европейски страни. Първоначално министерството на петрола в Техеран отхвърли новината, но в последствие заяви, че не може нито да я потвърди, нито да я отрече.

Съобщението рязко изстреля цената на петрола. Сортът Брент се повиши до рекордните 119,99 долара за барел – най-високото ниво от август миналата година, когато Международната агенция по енергетика (МАЕ) размрази нефтените резерви на членовете си, за да компенсира нарушените доставки от Либия.

След като иранското министерство първоначално отрече информацията, цената на петрола се понижи до 118,75 долара за барел.

Анализаторите не могат да преценят, дали новината излъчена по националната иранска телевизия е просто грешка или пък е целенасочен опит на Техеран да тества реакцията на пазара, като демонстрира способността си да предизвика пазарна паника.

„Това са само догадки, но със сигурност всички са много изнервени“, посочва трейдър на петролни фючърси, цитиран от Financial Times.

Иранската англоезична телевизия Press TV съобщи, че страната е спряла доставките на петрол за Холандия, Франция, Испания, Италия, Гърция и Португалия. Особено сериозна  е зависимостта от иранския петрол на Атина.

Анализаторите изразяват съмнение, че новината е просто редакторска грешка и подчертават, че Press TV се контролира изкъсо от иранското правителство.

Дори преди телевизионният репортаж пазарът вече беше под напрежение заради нарушените доставки на петрол от Южен Судан и Йемен и понижения добив на Брент в Северно море.

Поради проблемите в Йемен и Южен Судан предлагането на пазара е с 500 хил. барела на ден по-слабо.

По добив на петрол Иран отстъпва единствено на Саудитска Арабия и Русия. Рияд нееднократно е заявявал, че е готов да компенсира всеки евентуален проблем с доставките, причинен от Иран. MAE също отбелязва, че в случай на необходимост може да използва стратегическите си резерви.

През 2011 г. Рим и Мадрид са купили основното количество ирански петрол в региона. ЕС е внасял средно по 450 хил. барела на ден, от които 180 хил. за Италия и 140 хил. за Испания.

Една трета от доставките за Гърция са били от ислямската република.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
dobribozhilov
преди 12 години
Когато петролът стане 300 долара за барел, наистина ще рестартира икономиката, и наистина с нови технологии - с воденично колело, лъкове, стрели и кремъчни брадви :) Не е далеч този момент, инфлацията *** на вратата... *** отвътре :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Ако петролът стане 300-350 долара за барел , това ще рестартира икономиките и ще бъде изгодно да се пуснат нови енергийни технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
dobribozhilov
преди 12 години
Много правилно е да се следи сортът "брент", с който е свързан и сортът "Урал", засягащ България, а не да се следи американският лек петрол, който е по-евтин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още