IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уроците от Португалия са предупреждение за Гърция

Без растеж усилията за понижение на дълга приличат на опит да се намали задължение по кредитна карта с по-ниска заплата, пише NYT

15:38 | 15.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Уроците от Португалия са предупреждение за Гърция

Докато Гърция се бори да изпълни суровите изисквания на Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), поставени като предварително условие за отпускането нов спасителен пакет, уроците от Португалия стават все по-актуални, пише New York Times.

За разлика от Гърция, Португалия е страна длъжник, която е направила всичко, което ЕС и МВФ са поискали в замяна на отпуснатата през май помощ в размер на 78 млрд. евро.

Въпреки това обаче, като се вземе под внимание общата платежоспособност на страната, Португалия затъва все по-дълбоко в дълговото блато.

Когато Лисабон получи помощта преди 9 месеца, съотношението на дълг към брутен вътрешен продукт (БВП) беше 107%. През 2013 г. тази тежест се очаква да достигне 118%.

При това, не е задължително, че тази тенденция е следствие от нарастването на португалския дълг. Неприятната реалност е, че икономиката на Португалия се свива.

Според някои икономисти същият този омагьосан кръг се наблюдава и в други европейски страни.

Дълговата тежест на Испания и Италия също нараства, въпреки че и те като Португалия са приели предписаните от ЕС и МВФ мерки за бюджетни икономии.

Нещо повече, по последни данни през 2011 г. гръцката икономика се е свила с 7% вместо с очакваните 6,8%, тъй като страната изнемогва под тежестта на наложените от кредиторите мерки за бюджетни икономии.

Без растеж понижаването на дълговите нива е почти невъзможно, пише NYT. Все едно да се опитвате да погасите голяма сума по кредитна карта, след като са ви намалили заплатата. Можете да понижите разходите си, но с по-ниските приходи ще ви е трудно да заделите пари за погасяването на дълга.

Португалският финансов министър Виктор Гаспар има висока репутация в Брюксел. Той успя да понижи бюджетния дефицит на правителството в Лисабон с повече от една трета до 5,6% през миналата година от 9.1% през 2010. Това е постигнато чрез сурови бюджетни икономии - от орязването на разходите, заплатите и пенсиите до повишаването на данъците.

Според много икономисти обаче тези мерки са и причината през 2011 г. португалската икономика да се свие с 1,5%. Прогнозата за 2012 г. е спадът да се задълбочи с още 3%.

„Португалският дълг просто е неустойчив“, казва Дейвид Бенцек, анализатор в Kiel Institute for the World Economy, германски институт за анализи и проучвания. „Реалната икономика няма структурата, която би й позволила да нараства и затова в дългосрочен план Португалия няма да е в състояние да плаща дълговете си“.

ЕС и МВФ разглеждат Португалия като модел на страна, провела необходимите реформи и вероятно ще я възнаградят с допълнителна помощ. Информация за това се появи след срещата между финансовите министри на Германия и Португалия миналата седмица в Брюксел.

Това че е страна модел обаче не помага на Португалия да разреши дълговите си проблеми. Не по-малко критично е и положението в Испания, чиято дългова тежест преди кризата беше едва 36% от БВП, но се очаква да нарасне до 84% през 2013 г.

През 2009 г. съотношението на дълг към БВП в Италия беше 105%, докато през 2013 г. то се очаква да нарасне до 126%.

В Гърция дълговата тежест достига 160% от БВП.

„Мисля че Португалия ще трябва да фалира, а съществуват и доста аргументи, че Италия също ще се наложи да преструктурира дълга си“, казва икономистът Чарлз Уиплоц.

Според изчисленията на Бенцек през следващите години Португалия ще трябва да постигне първичен излишък в размер на 10% от БВП, за да погаси задълженията си до устойчиви нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Естествено е. Всички фабрики и заводи се прехвърлиха в АЗИЯ. И сега какво с магазини, ресторанти и кафенета ще вдигаме БВП - СМЕШНИЦИ. В това положение е и САЩ и ЕВРОПА и Япония. С високите изисквания за автомобилите за екология и какво ли не още най скъпи са в ЕВРОПА. Сащ, Китай не са подписали изискванията за парниковия ефект и цялата сметка я плаща ЕВРОПА. И сега като се съберат *** в България и Ромъния поне от тази напаст ще си отдъхнат. А ние българите ще сме полицаи и администрация и ще експлоатираме ромите :-))))) Така ще ни скочи БВП, че си е Майката. Спете спокойно деца!!! Бойко, Цветанов, Станишев, Първанов и Доган се грижат за вас, няма да стигнете до фризера. :-(((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
".... германски институт за анализи и проучвания. Реалната икономика няма структурата, която би й позволила да нараства и затова в дългосрочен план Португалия няма да е в състояние да плаща дълговете си.- Евалла! Откриха това дето го знае всяко дете. Най-лашото е, че реалните икономики на повечето от страните в ЕС нямат структура за растеж. И няма да е зле тези германски институти да вземат да поработят малко върху този проблем, ако искат Германия да си върне вересийте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още