IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на BNP Paribas спадна двойно заради Гърция

През миналата година банката трябваше да отпише своите гръцки облигации на обща стойност 567 млн. евро.

13:18 | 15.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на BNP Paribas спадна двойно заради Гърция

Френската банка BNP Paribas изживява своята малка „гръцка трагедия“. Както пише The Wall Street Journal,  банката претърпява двойно намаляване на печалбите си. Отговорни за това са отчисленията за гръцките държавни облигации и разходите за преструктуриране.

Слаби резултати има и инвестиционното банкиране, подобно на много от конкурентите. Разходите за преструктуриране може да накърнят резултатите на най-голямата финансова институция и за 2012 г. 

Нетната печалба падна до 765 млн. евро от 1,55 млрд. евро година по-рано. Банката трябваше да отпише своите гръцки облигации през 2011 г. на обща стойност 567 млн. евро. Още 148 млн. евро са били похарчени като разходи за преструктурирането. Приходите са намалели с 6,1% до 9,7 млрд. евро. Малко по-силната търговия на дребно обаче не успява да компенсира напълно слабостта в инвестиционното банкиране.

BNP трябва да увеличи капитализацията си

И BNP Paribas, подобно на много други европейски банки, трябва да увеличи своите капиталови буфери, за да отговари на изискванията на Европейския банков регулатор (EBA). През септември миналата година банката обяви, че е намалила своите рисково-претеглените активи със 70 млрд. евро.

През ноември пък стана ясно, че BNP Paribas ще съкрати 1400 работни места в инвестиционното банкиране. Малко повече от 1 000 работни места банката ще съкрати от подразделенията си в чужбина, а 373 от тях са от клоновете й във Франция. Новината от BNP Paribas се прие на нож от френските синдикати. “Персоналът смята, че представеният им днес план за съкращения е изключително несправедлив”, коментира Жоел Дебюси, представител на една от синдикалните организации в страната

BNP очаква през настоящата година да има 850 млн. евро като разходи за преструктуриране, което ще натежи на общия резултат. Въпреки това банката е „добре позиционирана да посрещне предизвикателствата на променящата се пазарна среда“. Тежкото изискване за капиталовата адекватност BNP Paribas е изпълнила шест месеца преди крайния срок. В края на 2011 г. тя е била 9,6%.

Спадът на печалбата повлиява и на дивидентите. За 2011 г. банката ще изплати 1,20 евро за акция спрямо 2,10 евро за акция преди година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още