IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германската икономика се сви по-слабо от очакваното през 4-то тримесечие

Страната може да се размине с рецесията заради рекордно ниската безработица и силните индустриални поръчки извън еврозоната

10:56 | 15.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Германската икономика се сви по-слабо от очакваното през 4-то тримесечие

През четвъртото тримесечие на 2011 г. германската икономика се е свила по-слабо от очакваното – поредният знак, че страната може би ще се размине с рецесията, въпреки че дълговата криза принуждава правителствата и домакинствата в Европа да ограничават разходите си, пише Bloomberg.

Сезонно изгладеният брутен вътрешен продукт (БВП) на най-голямата европейска икономика се е понижил с 0,2% спрямо третото тримесечие, когато се повиши с 0,6%, се посочва в изявление на германското статистическо бюро във Висбаден. На годишна база германската икономика е нараснала с 1,5%.

Икономисти, участвали в проучване на  Bloomberg прогнозираха спад от 0,3%. Растежът през третото тримесечие е ревизиран нагоре от 0,5%.

През четвъртото тримесечие на миналата година френската икономика пък неочаквано е нараснала с 0,2%.

Дълговата криза се отразява на растежа в еврозоната, като Гърция, Португалия и Белгия вече се намират в състояние на рецесия при стандартното определение за две последователни тримесечия на отрицателен ръст.

Последните данни сочат, че Германия може да избегне подобна съдба, тъй като рекордно ниската за последните 2 десетилетия безработица подкрепя потреблението, а индустриалните поръчки извън еврозоната подкрепят износа.

През февруари, доверието на инвеститорите в Германия достигна 10-месечен връх.

„Първоначалните данни ни дават основание за известен оптимизъм“, казва Щефан Мюце, икономист на Helaba във Франкфурт. „Може би ще станем свидетели на растеж през първото тримесечие на 2012 г. Дълговата криза е риск, но нашата хипотеза е, че политиците ще успеят да я овладеят“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още