IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителното финансиране за Гърция няма да бъде одобрено и утре?*

Лидерът на ПАСОК е подписал писмени гаранции за изпълнението на фискалните и икономически ангажименти

20:34 | 14.02.12 г. 8
<p>
	Безредиците в Атина от 10 февруари, когато кабинетът Пападимос гласува тежките икономически реформи. Снимка: Ройтерс</p>

Безредиците в Атина от 10 февруари, когато кабинетът Пападимос гласува тежките икономически реформи. Снимка: Ройтерс

Финансовите министри на държавите от еврозоната ще обсъдят ситуацията в Гърция и новата спасителна програма за страната в телефонен разговор, съобщи председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитиран от CNBC.

Той поясни, че форматът на срещата е променен, тъй като все още чака писмени гаранции от гръцките политически лидери за осъществяването на икономическите реформи.

Източник от гръцката социалистическа партия обаче е съобщил за Ройтерс, че лидерът й Георгиос Папандреу вече е подготвил писмени гаранции за изпълнението на фискалните и икономически ангажименти. Лидерът на "Нова демокрация" Антонис Самарас обаче все още не го е направил.

“Оказа се, че Гърция и “тройката” имат още техническа работа в редица области. Още повече, че аз не съм получил уверенията на политическите лидери за прилагането на икономическата програма, която беше приета”, коментира Юнкер.

Анонимен източник е съобщил за Ройтерс, че всъщност не всички детайли по новата спасителна помощ за Гърция са готови, включително и анализът на устойчивостта на гръцкия дълг.

Междувременно днес германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви в интервю, че Европа е по-подготвена за евентуален фалит на Гърция, отколкото беше преди две години.

Шойбле увери, че спасителната програма за Атина ще бъде готова скоро. “Искаме да направим всичко, за да помогнем на Гърция да се справи с кризата”, коментира той, цитиран от Bloomberg.

Кабинетът на Лукас Пападимос заседава извънредно днес и обсъжда действията, които Атина трябва да предприеме, за да получи спасителното финансиране. Все още не е ясно как ще се осъществят допълнителните бюджетни съкращения на стойост 325 млн. евро, за които настояват Европейският съюз и Международният валутен фонд (МВФ).

Една част от средствата вероятно ще дойдат от допълнителното орязване на бюджета за отбраната на Гърция. 

* Актуализирано към 21.50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
И гърците, и всички народи при демокрацията лесно избират управляващи, но не е измислила демокрацията лесната смяна на управляващите. Или народът на една страна чака 4 години, или с предсрочни избори, но след като измамилите доверието избрани управляващи са сътворили поразии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Sakamano
преди 12 години
Откъде накъде гръцкият народ не е виновен? Това не е някаква тоталитарна държава, те сами са си избирали управниците. Нали уж гърците са измислили демокрацията! Жалко само за хората работещи в частния сектор, които с години са носили на гърба държавните служители, а сега ще страдат заедно с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
aristotel
преди 12 години
"Който не работи не трябва да яде" А който се храни за сметка на друг си е кражба и наглост за добротата. Да вярно гръцкия народ не е виновен, НО и там ги УПРАВЛЯВАТ малки, дребни, зелени човечета, които гледат само себе си. ИСТИНАТА е, че КОГАТО има печалба е за банките и управниците, А КОГАТО има дълг да се плаща - ПЛАЩА ЦЕЛИЯ НАРОД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
най-интересното е че пак могат да пият и да подскачат но но не както бе до сега и са акомулирали някакъв актив и пасив от щедрия живот до сега и не е нормално да пиштат толкова крайно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
msimov
преди 12 години
Ко протестирате Бе :) Като сте яло пило и веселило не сте протестирало :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
dosadnik
преди 12 години
"Междувременно днес днес германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви в интервю, че Европа е по-подготвена за евентуален фалит на Гърция, отколкото беше преди две години."Германците тоя път обаче нещо са им измизлили. Да видим какво ще го избълбукат утре. Може да им прекъснат театралното представление предсрочно - язък за всичките палежи и золуми в Атина :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
kofe85
преди 12 години
ТАТО :) майката си е е....ло !!! 6е видим кой какво ! дано всичко се с.... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
ТАТО
преди 12 години
Театро е в разгара си :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още