IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалската икономика се е свила с 1,5% през 2011 г.

Спадът от 2,7% през четвъртото тримесечие отразява значителното понижаване на потребителското търсене, посочват от местната статистика

17:26 | 14.02.12 г.
Португалската икономика се е свила с 1,5% през 2011 г.

Брутният вътрешен продукт на Португалия през 2011 г. се е понижил с 1,5% при ръст от 1,4% през 2010 г., става ясно от първоначалната оценка на португалската статистическа служба, цитирана от РИА Новости.

Най-тежко е било положението през четвъртото тримесечие, когато икономиката се е свила с 2,7% на годишна база, докато през първото, второто и третото тримесечия спадът е бил съответно от 0,5%, 1,0% и 1,8%.

На тримесечна база през четвъртото тримесечие свиването е от 1,3%, което е сериозно влошаване спрямо 0,6% през третото тримесечие.

„По-интензивният спад на БВП на годишна база през четвъртото тримесечие на 2011 г. отразява значителното понижаване на потребителското търсене, породено главно от силното съкращаване на крайните потребителски разходи“, се посочва в съобщение на статистическата агенция.

Португалия получава финансова помощ от международните кредитори в лицето на Европейския съюз и Международния валутен фонд, като срещу това пое ангажимента за понижаване на бюджетния дефицит до 5,9% от БВП в края на 2011 г. от 9,8% от БВП през 2010 г.

През 2012-2013 г. страната трябва да икономиса 1 млрд. евро за сметка на реорганизация в областта на държавното управление.

Късно вчера международната рейтингова агенция Moody`s понижи дългосрочния кредитен рейтинг на страната, който вече бе с неинвестиционен статут.

От агенцията посочиха, че очакват БВП на Португалия да се свие с 3% през настоящата година, позовавайки се на многобройните рискове в еврозоната, както и на незабавното отражение на мерките за строги икономии, предприемани от правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още