IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евалд Новотни: Австрия трябва да осъществи мерките за строги икономии

Управителят на австрийската централна банка обаче не е съвсем съгласен с аргументите на Moody`s за понижаване на перспективата по рейтинга на страната

11:32 | 14.02.12 г.
Евалд Новотни: Австрия трябва да осъществи мерките за строги икономии

Макар че австрийският пакет с мерки за строги икономии, съгласуван в петък, е „изненадващо“ положителен, реализирането му е особено важно в светлината на решението от понеделник на международната рейтингова агенция Moody's да постави негативна перспектива на кредитния рейтинг на Австрия.

Това е заявил пред националното радио на страната Oe1 членът на управителния съвет на Европейската централна банка и управител на Австрийската централна банка Евалд Новотни, цитиран от MarketWatch.

В петък австрийското коалиционно правителство обяви, че е постигнало съгласие за пакет от мерки за финансови рестрикции след 10-седмични преговори.

„В това отношение пакетът с мерките за бюджетни ограничения е несъмнено важен принос. Трябва да се разбере, че съобщението на Moody`s не е само за Австрия. То се основава до голяма степен върху развитието в цяла Европа. Това означава, че пакетът със строги мерки за икономии е само част от цялата перспектива“, е казал Новотни.

В своето решение Moody`s потвърди максималния кредитен рейтинг на Австрия (Ааа), но постави негативна перспектива по него, позовавайки се на рисковете пред банковия сектор в страната заради експозицията му към Централна и Източна Европа.

Новотни обаче посочва, че не е напълно съгласен със степента на риска. „Несъмнено е, че банковият сектор в Австрия е силно ангажиран с Централна и Източна Европа, но това е, и беше успешно начинание. От друга страна налице са естествени рискове в това отношение. Не смятам, че ще има някакво развитие от гледна точка на ангажираността ни с Централна и Източна Европа“, отбелязва той.

През януари дългосрочният кредитен рейтинг на Австрия бе понижен с една степен (до АА+) от международната рейтингова агенция Standard & Poor's и на това се гледа като на основна причина за усилията на правителството за консолидиране на бюджета.

Пакетът с бюджетните икономии обаче трябва да бъде одобрен от парламента на страната, което се очаква да стане през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още