IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция вдъхна доверие на борсите в Европа

Най-силно днес се представиха фармацевтичните компании и дружествата от добивния сектор

19:32 | 13.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция вдъхна доверие на борсите в Европа

Борсовата седмица стартира с повишение за основните индекси в Западна Европа. В основата на ръстовете бе новината, че гръцкият парламент е приел поставените от международните институции изисквания за отпускане на средствата от втория спасителен пакет.

В Атина основният борсов индекс ASE Composite се повиши с 4,7 на сто до 834,41 пункта, като с най-голям ръст от неговите компоненти се отличиха акциите на National Bank of Greece, които се изстреляха с 9 на сто.

На Острова FTSE 100 се повиши с 0,9 на сто до 5 906 пункта. Пазарната капитализация на HSBC се вдигна с 1,3 на сто, докато акциите на Barclays поскъпнаха с 1,2 на сто.

Сред компаниите с най-голям ръст днес бяха Anglo-American, Antofagasta и Rio Tinto, чиито акции поскъпнаха с по между 2 и 2,5 на сто. Фармацевтичните гиганти също се радваха на висок интерес, като акциите на GlaxoSmithKline, Roche и Novartis поскъпнаха с по над пеоцент.

Днес индексът на сините чипове в Германия DAX се повиши с 0,7 на сто до 6 738 пункта. Стойността на френският индекс CAC 40 пък се увеличи с 0,34 на сто до 3 385 пункта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още