IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглеродните квоти за авиацията може да предизвикат търговска война

ЕС няма да отстъпи за въвеждането на схемата за таксуване на авиопревозвачите, но обяви готовност да прояви гъвкавост

16:44 | 13.02.12 г.
Въглеродните квоти за авиацията може да предизвикат търговска война

Схемата за търговия с въглеродни емисии в Европейския съюз (ЕС) може да възпламени търговска война, предупреди главният изпълнителен директор на Airbus Томас Ендерс.

„Това, което започна като решение за опазване на околната среда, сега „ражда“ потенциален търговски конфликт“, коментира Ендерс, цитиран от ВВС.

Според схемата на ЕС авиопревозвачите ще заплащат специална такса за ползването на въздушното пространство, която се основава на въглеродните емисии. САЩ и Китай обаче се противопоставиха на присъединяването към схемата.

Предвидено е всяка авиокомпания да разполага с квоти за въглеродни емисии, като може да търгува със свободните от тях. Броят на квотите, които ще се отпускат за авиокомпаниите обаче ще намалява с времето, така че да се свиват и вредните емисии, изпускани във въздуха от самолетите на превозвачите.

Наскоро Китай забрани на своите авиокомпании да се включват в схемата, а САЩ се опитаха да блокират въвеждането на такси през миналата година, като се обърнаха към Европейския съд. Съдът обаче постанови, че таксите са законни.

Междувременно от изявление на еврокомисаря по транспорта Сийм Kалас стана ясно, че ЕС няма да се поддаде на натиска да спре схемата за таксуване на авиопревозвачите според въглеродните емисии, но е „готов да прояви гъвкавост в намирането на решение“, съобщи CNBC.

“Ако си мислите, че Европа ще спре, това няма да стане. Ние трябва да намерим истинско, глобално решение“, коментира Калас в интервю в навечерието на авиоизложението в Сингапур.

„Европа ще приложи своята система без значение от трудностите, конфликтите и съдебните дела“, категоричен беше Калас.

Авиокомпаниите, които не отговарят на изискванията се изправят пред глоби в размер на 100 евро за всеки тон освободени въглеродни емисии, за които не са разполагали с квота.

Европейски авиопревозвачи изразяват опасения, че заради схемата с въглеродните квоти чуждите правителства могат да ги накажат чрез реципрочни такси или ограничаване на трафика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още