IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките министри одобриха тежките икономически мерки

Предстои икономическата програма на стойност 7% от БВП да мине в парламента в Атина

08:55 | 11.02.12 г. 4
<p>
	Премиерът на Гърция Лукас Пападимос. Снимка: Ройтерс</p>

Премиерът на Гърция Лукас Пападимос. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Лукас Пападимос получи одобрението на министрите си за тежката икономическа програма, която трябва да влезе за гласуване в парламента, съобщи Bloomberg.

Пакетът е част от условията на финансовите министри на държавите от еврозоната, за да бъде одобрена втората спасителна програма за Атина в размер на 130 млрд. евро.

Анонимен източник на агенцията е съобщил, че кабинетът Пападимос единодушно е одобрил документа, който съдържа икономически мерки в размер на 7% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Очаква се програмата да влезе в парламента в неделя.

“Размерът на социалната катастрофа, която тази програма предполага, е в пъти по-малък от катастрофата, която ще последва, ако не приемем мерките”, каза Лукас Пападимос на министрите си по-рано през вчерашния ден.

“Гласуването на програмата и получаването на финансова помощ ще “циментира” бъдещето на страната ни в еврозоната”, допълни гръцкият премиер.

Гръцките министри одобриха тежките икономически мерки в момент, в който Атина е обхваната от политическо и социално напрежение. В израз на несъгласие с икономическата програма петима министри от партията-партньор на Пападимос ЛАОС вчера хвърлиха оставки.

В гръцката столица пък тече 48-часова стачка, която вчера прерасна в сблъсъци с местната полиция. Най-големият полицейски синдикат в Гърция обаче обяви, че неговите членове няма да участват в битките по улиците и няма да спират “борбата на братята”.

Организацията също така обяви, че ще издаде заповеди за арест на инспекторите на международните кредитори на страната.

“Трябва да е ясно, че всеки, който не е съгласен и не гласува за новата програма, не може да остане в това правителство”, предупреди Пападимос министрите си. “Политическата несигурност в страната е основната причина финансовите министри на държавите от еврозоната да не одобрят отпускането на финансова помощ”, констатира още премиерът на Гърция.

Междувременно германският финансов министър Волфганг Шойбле каза пред депутатите в Берлин, че Атина няма да постигне поставените от международните кредитори икономически и фискални цели. Според Шойбле към 2020 г. дългът на Гърция ще бъде 136% от БВП, а не 120%, както както е предвидено. През миналата година дългът на страната е достигнал 160% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Under the New World Economy material needs and money no longer existed and humanity had grown out of its infancy. People were no longer obsessed with the accumulation of things, effectively eliminating hunger and want and the need for possessions. The challenge and driving force then were to improve oneself, to enrich oneself and the betterment of all humanity. - може да е писано от писател, но трябва сериозно да се прегледа от Икономисти и Политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Sakamano
преди 12 години
Сега не е време да си играят на демокрация. Демокрацията е привилегия на богатите държави. Гърците не могат да си я позволят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ruseborn
преди 12 години
Гръцките политици присвояват парите от Европа и ги инвестират назад в Европа, купуват згради и бизнеси. И някой и други остров наоколо. С крадени пари!!! Като че ли се научиха от северната си съседка, България. Сатова Меркел казва: Отсега нататък аз лично ще раздавам парите на място- иначе няма пари. Гръцките политици не искат да администрират пари които не им влизар в джоба. А за страната и народа= ехе, това наймалко ги интересува...Имам ли грешка, пишете ruseborn***hotmail.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 12 години
Трябва да е ясно, че всеки, който не е съгласен и не гласува за новата програма, не може да остане в това правителствоДеомкрация в действие :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още