IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Италия неочаквано се повиши през декември

Спадът на БВП през четвъртото тримесечие може да не се окаже толкова дълбок, колкото се предполагаше, коментира икономист

16:05 | 10.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Индустриалното производство в Италия неочаквано се повиши през декември

През декември индустриалното производство в Италия неочаквано се повиши, въпреки че данните за тримесечието предполагат, че третата по големина икономика в еврозоната вероятно е изпаднала в рецесия за втори път от 2009 г. поради по-високите данъци и бюджетните съкращения, съобщава Bloomberg.

Италианската промишлена продукция е нараснала с 1,4% спрямо ноември, когато отбеляза ръст от 0,3%. Икономистите очакваха този показател да се понижи с 0,5%. През декември индустриалното производство се е свило с 1,7% на годишна база.

През декември нарастването на индустриалното производство е било насърчено от силния ръст на поръчките на компютри, електроника, мебели и химикали.

Въпреки това през януари бизнес климатът в страната е достигнал най-ниското си ниво за последните 2 години.

За последните 3 месеца на 2011 г. продукцията в Италия е намаляла с 2,1% спрямо предходното тримесечие - знак, че икономиката на страната вероятно е изпаднала в рецесия, след като се сви с 0,2% през месеците юли-септември.

Обичайното определение за рецесия предполага две последователни тримесечия на икономически спад. Данните за растежа на италианската икономика през четвъртото тримесечие ще бъдат публикувани на 15 февруари.

„Изводът, който може да направим е, че спадът на брутния вътрешен продукт (БВП) през четвъртото тримесечие може да не се окаже толкова дълбок“, колкото беше прогнозирано, казва Владимир Пилонка, икономист на Societe Generale SA в Лондон.

„Рецесията в Италия току що започна и все още не е достигнала най-острата си фаза“, посочва той, допълвайки, че през въпросното тримесечие италианският БВП вероятно е изгубил 0,4%.

За десетилетието до 2010 г. италианската икономика нарастваше средно с по 0,4% на година в сравнение с 1,2% за еврозоната като цяло.

За 2012 г. италианското правителство прогнозира спад от 0,5%, докато Международният валутен фонд (МВФ) очаква икономиката на страната да се свие с 2,2%.

Вчера на пресконференция в Рим директорът на италианската централна банка Фабрицио Сакомани заяви, че според него през 2012 г. италианската икономика ще изгуби 1,5%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още