IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Barclays с 8% спад през миналата година

По-добрите резултати от банкирането на дребно и кредитирането на бизнеса не са успели да компенсират спада в инвестиционното банкиране

11:23 | 10.02.12 г.
Печалбата на Barclays с 8% спад през миналата година

Нетната печалба на Barclays Bank се е понижила с 8% до 3 млрд. паунда през 2011 г., като по-високата печалба при банкирането на дребно и кредитирането на бизнеса не са успели да компенсират спада в инвестиционното банкиране, съобщи MarketWatch.

Възвръщаемостта на собствения капитал се е понижила до 5,8% от 7,2% през 2010 г. и е доста под целта от 13% за 2013 г.

От кредитната институция съобщиха също, че средствата за бонуси в инвестиционното банкиране намаляват с 32% до 1,5 млрд. паунда.

Не бе обявен обаче бонусът за главния изпълнителен директор Боб Даймънд, но според слуховете той ще е няколко милиона паунда. През миналия месец главният изпълнителен директор на Royal Bank of Scotland Стивън Хестър отказа своя бонус на стойност около 1 млн. паунда.

Общата сума, която ще бъде раздадена като бонуси е от порядъка на 2,15 млрд. паунда, като тези в брой са ограничени до 65 000 паунда.

Barclays е на четвърто място сред британските банки по пазарна капитализация и по време на финансовата криза не получи финансова помощ от държавата.

Приходите в подразделението за инвестиционно банкиране през последното тримесечие на 2011 г. са паднали до 1,8 млрд. паунда на тримесечна база. Дълговата криза в еврозоната пък засегна активността на подразделението за търговия с облигации.

„Поддържаме нашата концентрация на фона на предизвикателната икономическа и пазарна обстановка. Вследствие на това осигурихме поредица от силни резултати“, посочва Даймънд в съобщение на кредитната институция.

След поемането на поста през миналата година той се опита на намали зависимостта на Barclays от инвестиционното банкиране и да увеличи приходите от банкирането на дребно.

От банката посочиха още, че са надхвърлили целта си за кредитиране на британския бизнес по програмата „Проект Мерлин“, а капиталовата адекватност е увеличена до 11%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още