IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Няма да има решение за Гърция на заседанието на Еврогрупата

Според гръцкия министър на финансите Евангелос Венизелос споразумение е било постигнато и с международните кредитори, и с частните инвеститори

20:18 | 09.02.12 г. 2
Шойбле: Няма да има решение за Гърция на заседанието на Еврогрупата

На настоящото заседание на министрите на финансите на държавите от еврозоната (т. нар. Еврогрупа) няма да бъде взето окончателното решение за отпускането на втория спасителен финансов пакет за Гърция, заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Още не сме стигнали до споразумение. Няма да има конкретен резултат“, каза Шойбле.

По-рано същото бе заявено и от председателя на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер. „Много въпроси все още трябва да бъдат изяснени“, каза Юнкер. Той добави, че „окончателното решение може да бъде взето през следващата седмица“.

Впоследствие гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос, цитиран от местни телевизии, обяви, че страната му е постигнала споразумение за кредитите с международните кредитори в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, както и за преструктуриране на дълга на Гърция към частните кредитори.

„След продължителен период на трудни преговори постигнахме споразумение с „тройката“ за нова, силна и надеждна програма. Постигнахме споразумение и с частните кредитори за основните параметри на включването на частния сектор. Сега е необходимо политическото одобрение на последните стъпки от Еврогрупата“, каза Венизелос.

По-рано днес гръцки правителствен представител съобщи, че е постигнато принципно споразумение с представителите на международните кредитори.

Без него и без отпускането на поредния транш от първия спасителен пакет Гърция е заплашена от фалит на 20 март, когато трябва да изплати 14,5 млрд. евро по свои държавни облигации.

Междувременно гръцкият заместник-министър на труда Янис Куцукос заяви, че подава оставка от поста заради постигнатото споразумение между гръцките политически лидери за новите мерки за строги икономии.

Куцукос, който е член на лявата партия ПАСОК, е посочил в писмо до гръцкия премиер Лукас Пападимос, че напуска поста си, тъй като приетите мерки са не само строги, но и „болезнени за трудещите се“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Направо си е очевадно, че забавиха "споразумението" до последната секунда. Точно за да се обаркат закостенелите мозаци в Брюксел. Никакво споразумение няма щом синдикатите вадят хората по улиците за 48 часа. Тея от брюксел или са *** или нарочно се правят че не виждат. Преди си мислех, че е второто ама май май...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
astra777
преди 12 години
"Не вярвайте на данайците дори дарове да носят...." цитат от Омировата Илиада
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още