IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ян фон Герих: Влизането в еврозоната ще намали лихвите за България

Когато страната влезе във валутния съюз, тогава ще анализираме рисковия й профил, коментира анализаторът от скандинавската банка Nordea

07:57 | 10.02.12 г. 7
<p>
	Ян фон Герих.&nbsp;<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Ян фон Герих. Снимка: Investor.bg

Ян фон Герих е главен анализатор и стратег за глобалните инструменти с фиксирана доходност в Nordea - най-голямата скандинавска банка. Той работи във финансовия сектор по-серозно от 2004 г. Бил е експерт по държавни облигации още преди финансовата криза, така че познава пазара отвътре. Неговите анализи се четат от някои от най-големите инвеститори в света. Ян е работил за Nordea в Хелзинки, Копенхаген и Стокхолм. Преди това е бил за кратко в Ню Йорк, отново във финансовата индустрия. Ян се стреми в своите анализи да започне от общата картина, тъй като вярва, че разбирането на по-широкия контекст е от съществено значение в сегашната ситуация, и от тази изходна позиция преминава към по-пазарно ориентирани гледни точки.

Investor.bg разговаря с г-н Герих, който бе един от лекторите в публичната дискусия за бъдещето на еврозоната и българската икономическа политика, организирана от Експат Капитал и проведена тази седмица в София.

- Г-н Герих, следите ли българския дългов пазар?

Не, фокусирани сме върху дълговите пазари в еврозоната, САЩ и разбира се в Скандинавия.

- Последният аукцион за 10,5 г. български ДЦК бе при доходност от 5,35%, а италианският дълг е само с 1% по-скъп. Справедливо ли е това?

Италия е част от еврозоната, която дава сигурност за всички страни в нея. В началото доходностите по дълговете на страните в еврозоната бяха сходни, но сега вече не са. При всички случай обаче има рискова компонента за това, че България е извън еврозоната. Освен това българският дълг е малък пазар. При всички случай доходност над 5% е висока.

- Ако България стане част от еврозоната, би ли имала по-ниска лихва по държавния си дълг и с колко?

Сигурен съм, че лихвата ще бъде по-ниска, но колко точно е трудно да се каже.

- Ако станем част от еврозоната, ще попаднем ли в анализаторския фокус на Nordea?

Да, ние следим новите членки на еврозоната, каквито са Словакия и Естония.

- Какъв би трябвало да е размерът на бенчмарковата ни емисия външен дълг, за да е актрактивна?

Добре е да бъде за 3 до 5 млрд. евро, но размерът не може да бъде самоцел. Нужно е държавата ви да се спре на книжа със срок 2, 5 или 10 г. и постепенно да увеличава размера на тези емисии.

- Какви са очакванията ви за европейския дългов пазар през 2012 г.?

Предстоят тежки времена, но мисля че еврозоната ще остане единна, включително Гърция ще остане вътре, което зависи от изпълнението на мерките за строги икономии там.

- Кое повлия за спадането на доходността по италианския и испанския дълг? Имаше ли друг фактор освен ЕЦБ?

Директните покупки на италиански дълг от ЕЦБ бяха ограничени като размер. Според мен по-важни бяха и продължават да бъдат аукционите за вливане на ликвидност. Освен това все още няма окончателно решение на европейската дългова криза и са възможни временни активизирания на негативните явления.

- Добре ли е за Швеция и Норвегия, че са извън еврозоната?

Минало е прекалено малко време, за да може да се даде твърда оценка.

- Има ли тенденция немските капитали да придобиват все повече влияние в корпоративна Европа, придобивайки все по-голям дял в италиански и други компании?

Нормално е когато германските компании генерират значителен положителен паричен поток, да го инвестират в Европа при подходящите ценови нива. Също така, страните с търговски дефицит трябва да продадат нещо, за да финансират дефицитите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
Аврен
преди 12 години
"Добре е да бъде за 3 до 5 млрд. евро, но размерът не може да бъде самоцел. Нужно е държавата ви да се спре на книжа със срок 2, 5 или 10 г. и постепенно да увеличава размера на тези емисии."Дори и само за тези му думи това англ-саксонско пале заслужава да бъде удавено в някой колектор на софийската канализация ! Малко финансово ***! Точно такива като него я докараха кризата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Jekata
преди 12 години
Началото е епично, поставя края на интервюто.Нямаше ли кой да му каже да се не блещи на тоя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
melon
преди 12 години
Когато страната ви влвзе в е-зоната ще си го зачука, четвъртит, както си го зачукаха много други държави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
enforcer
преди 12 години
много добре казано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
user##
преди 12 години
Интервю с някой който открито Ви казва че не следи БГ дълга (и съответно от какво се влияе той!), но има мнение по въпроса изглежда смешно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
vzhekoff
преди 12 години
Според БНБ, държавният външен дълг към Ноември 2011 възлиза на 2672,5 млрд. евро. Този специалист ни говори за бенчмаркова емисия от порядъка на 3-5 млрд евро, което в долната си граница е над текущия ни дълг, а горната е тъкмо 2 пъти повече. За какво ни е тази емисия ? Аз лично намирам за непонятно професионалист дошъл на дискусия и лекция да не си направи труда да прочете основните финансови параметри на държавата, а да дава мнение. Мирише на лобистка статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Кратки стегнати отговори, като по учебник. И сигурно е прав за сигурността в еврозоната, както виждаме сега само тя държи гърция на крака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още