IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският бюджетен дефицит се е свил рязко през миналата година

Днес френското правителство първо сред държавите от еврозоната одобри създаването на Механизма за финансова стабилност

16:15 | 08.02.12 г.
Френският бюджетен дефицит се е свил рязко през миналата година

Според оценката на съда Франция е понижила структурния си дефицит, изключвайки цикличните икономически ефекти, до 4,5% от БВП през 2011, което е само с 0,5 процентни пункта по-малко от показателя за предходната година. От съда призоваха Саркози ясно да изложи плановете на правителството по този ангажимент.

Френското правителство обеща да понижи публичния дефицит до 4,5% от БВП през тази година и до максималните за ЕС 3% през 2013 г., но задачата се усложнява от забавянето на икономическия ръст на страната.

В ежемесечния си доклад, публикуван днес, френската централна банка обяви, че очаква икономиката през първото тримесечие да регистрира нулев ръст, тъй като е отстъпила пред забавянето на засегнатата от дълговата криза еврозона.

Франция е сред държавите с най-високи нива на публичните разходи в Западна Европа, достигащи до около половината от нивото на БВП, което отчасти се дължи на щедрата ѝ система на социално осигуряване.

„Периодичните дефицити в нашата система за социално осигуряване, която няма еквивалент никъде в Европа, представляват аномалия и трябва да бъдат премахнати“, смята Мижо. Според него това трябва да стане по-скоро чрез понижаване на разходите, а не толкова чрез увеличаване на данъците. „Страната ни трябва да излезе колкото е възможно по-скоро от тежкото положение, в което се намира заради нивата на задължения“, добави той.

Не внушава оптимизъм и положението с държавния дълг. Като се позовава на документ, представен за разглеждане на днешното заседание на френското правителство, AFP съобщава, че властите са повишили прогнозата си за нивото на държавния дълг за 2012 г. до 89,1% от БВП при предварително обявени 88,2%. Според същата прогноза през 2013 г. показателят ще достигне дори 89,3% от БВП.

Междувременно AFP, цитирана от РИА Новости, съобщи, че френското правителство е одобрило на днешното си заседание създаването на постоянния за еврозоната Механизъм за финансова стабилност (МФС), започвайки първо от европейските правителства процеса по ратифицирането на споразумението за него.

Създаването на МФС е включено в корекции на бюджета за 2012 г., приети от министрите на заседанието. Сега въпросът трябва да бъде разгледан и от парламента на страната. Окончателното решение ще бъде взето от долната му камара - Националното събрание, в което управляващата партия Съюз за народно движение и съюзниците ѝ разполагат с мнозинство.

Общият размер на средствата в МФС, включително държавни гаранции, се предвижда да бъде 700 млрд. евро.

Очаква се механизмът да заработи от средата на годината, но това ще стане само в случай, че споразумението бъде подписано от държави, чиито вноски съставляват над 90% от ефективния му капитал.

Вноската на Франция през 2012 г. ще бъде 6,5 млрд. евро, което ще доведе до нарастване на държавния дълг, отбелязват от френската агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още