IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът върху трансакциите може да има и положителен ефект

Според доклад на европейските социалисти можело да се стигне до нарастването на реалната икономика

21:45 | 06.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Данъкът върху трансакциите може да има и положителен ефект

Въвеждането на данък върху финансовите трансакции може да има положителен ефект за растежа, показва проучване на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, цитирана от AFP.

Европейската комисия, която миналия септември предложи създаването на данък върху финансовите трансакции в Европа, изчисли първоначално, че могат да се получат постъпления от 55 млрд. евро годишно, но че това ще има отрицателно отражение от 0,53% върху БВП в дългосрочен план. След това Брюксел направи по-оптимистични изчисления, според които отрицателното отражение може да бъде сведено до 0,2%.

Тези оценки обаче не отчитат "жизненоважни положителни влияния като намаляването на системните рискове" или „нарастването на реалната икономика благодарение на бюджетната консолидация“, каквато такава такса може да предизвика. Това изтъква групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, която е поръчала собствено проучване за отражението от евентуално въвеждане на такъв данък.

Според това проучване данъкът върху финансовите трансакции може да има положително отражение от 0,25 процента върху БВП.

Освен това не всички инвеститори ще бъдат засегнати еднакво: така например оператор на високочестотна борсова търговия ще плати 100 пъти повече от средно голям пенсионен фонд. Европейските социалисти подкрепят данък, прилаган по подобие на "гербовите марки" - лесно приложим и позволяващ максимално да се избегнат данъчните измами.

Идеята за данък върху финансовите трансакции среща силна съпротива в Европа, тъй като някои страни се опасяват, че ще насърчи преместването на финансови дейности извън ЕС. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
metoditz
преди 12 години
Положителен ефект? Този данък ще доведе до редица негативни последици като намаляване на обемите на търговия, намаляване на ликвидността, увеличаване на волатиността и т.н. Нетният резултат (в следствие на намалението в икономическата активност и оттам намаляването на приходите от други данъци) със сигурност ще бъде отрицателен. Швеция има опит в налагането на такъв данък и резултатът е бил плачевн. В тази статия накратко се разглежда случая на Швеция с налагането на този вид данък и са разгледани последствията от такъв данък в ЕС. http://ekipbg.com/2012/02/06/bad_idea/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
абе никой ли неможе да осъзнае, че всичко ще рефлектира в/у крайния потребител? какъв е този разстеж дето ще се постигне така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още