IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След Гърция пазарите ще се насочат към Португалия

Страната обаче може да получи подкрепата на ЕС и МВФ, за да се постигне увереност, че случаят с Гърция ще остане единствен, смята анализатор

18:33 | 06.02.12 г.
След Гърция пазарите ще се насочат към Португалия

Дълговата криза ще продължи да трови еврозоната дори Гърция да постигне споразумение за втория спасителен финансов пакет, като изглежда Португалия ще бъде следващата държава, която ще попадне под изпитателния поглед на пазарите, заяви Боб МакКий, главен икономист в Independent Strategy, пред CNBC.

“Пазарът усеща, че Португалия може да бъде следващият етап, и тогава Португалия ще се озове под натиск“, каза МакКий.

Гърция продължава преговорите с международните кредитори в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка за осигуряване на втория спасителен пакет, който ще ѝ помогне да избегне фалит през март, като последните индикации са, че споразумението трябва да бъде сключено преди заседанието на министрите на финансите от държавите-членки на еврозоната.

Според МакКий Португалия е в доста по-добра позиция, защото разполага със стабилно правителство, избрано през юни миналата година, и се е ангажирала да прокара реформи на пазара на труда и във финансовия сектор, а също така има добри взаимоотношения с международните си кредитори.

„Правителството има желание да реализира програмата, определена от „тройката“, но икономиката се свива“, посочи той.

Данните на МВФ за Португалия показват свиване на номиналния брутен вътрешен продукт през 2011 г. с 0,6%, а прогнозата на Deutsche Bank е за допълнително свиване на икономиката с 1,9% през настоящата година.

Но според Жил Мьок, един от ръководителите на отдела за икономически изследвания в Deutsche Bank, Португалия е в доста по-добро положение от Гърция и сравненията между двете са прекалени.

„Португалия се вмества в поставените финансови цели, може да се съди по резултатите, а също политическата ситуация там е по-стабилна, тъй като с хората се съветват за необходимите корекции“, смята Мьок.

Реформите в областта на пазара на труда и финансовия сектор в Гърция бяха оспорени от големи общности от електората на страната, като профсъюзите призоваха за обща стачка утре по повод на исканията на международните кредитори за намаляване на заплащането и пенсиите.

За МакКий фалитът на Гърция е вероятен „до края на тази година“, след което Португалия ще попадне под натиск. „Ако липсва ръст, тя ще остане под натиск, но лидерите на ЕС и МВФ ще набавят допълнителна подкрепа за Португалия и ще се опитат да внесат сигурност, че гръцкият случай ще остане единствен“, добави той.

Страната все още се нуждае от сериозна подкрепа от международните си кредитори, докато макроикономическото положение се подобри, и трябва да продължи по спасителната пътека на осигуряване на дългосрочна стабилност на дълга, смята на свой ред Мьок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още