IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай забрани на авиокомпаниите си да търгуват с въглеродни емисии в ЕС

ЕС трябва да възприеме практичен и конструктивен подход и да предложи решение, което да бъде приемливо и за двете страни, изтъква китайската авиационна администрация

16:43 | 06.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Китай забрани на авиокомпаниите си да търгуват с въглеродни емисии в ЕС

Китайското правителство забрани на авиокомпаниите си да участват в наложената от Брюксел схема за търговия с въглеродни емисии - стъпка, която според анализаторите може да доведе до търговска война, съобщава Financial Times.

Още след приемането на европейската директива през 2011 г. китайските авиокомпании заявиха, че не възнамеряват да плащат новата такса. Формалната забрана от страна на Пекин обаче е сигнал за директна конфронтация с Брюксел.

Решението, оповестено в понеделник от китайската информационна агенция Синхуа, е взето в навечерието на предстоящата среща между китайските и европейските лидери и само дни, след като премиерът на Китай Уън Дзябао обяви, че Пекин разглежда варианти за по-широка финансова подкрепа за еврозоната.

Администрацията за гражданската авиация в Китай е уведомила всички китайски авиокомпании, че без одобрение на правителството те не могат да се присъединят към схемата за търговия с въглеродни емисии на ЕС или да таксуват своите пътници с по-високи тарифи, заради европейските изисквания, се казва в съобщението.

Потенциалният ефект от европейската директива върху китайските авиокомпании не е напълно изяснен, въпреки че европейската схема за търговия с въглеродни емисии е в сила от 1 януари, тъй като Брюксел все още не е започнал да следи за съблюдаването на новите правила.

Всички авиокомпании, които летят до Европа са задължени да участват в схемата. Тези които откажат могат да бъдат глобявани, а ако продължат да не спазват новите правила, да бъдат лишени от достъп до европейските летища.

„Китай се надява Европа да разгледа нашите опасения в светлината на комплексната ситуация около промяната на климата, устойчивото развитие, международната авиация и китайско-европейските отношения“, се посочва в изявлението на китайската администрация за гражданска авиация.

Китайската авиационна администрация посочва още, че ЕС трябва да възприеме „практичен и конструктивен подход“ и да предложи решение, което да бъде приемливо и за двете страни.

„Китай обмисля допълнителни мерки в защита на интересите на совите граждани и компании“, се казва още в изявлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още