IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кредиторите на Гърция искат отговор на поставените условия до 12.00 часа днес

Същевременно гръцкото правителство обяви, че се е договорило с опозицията за съкращаване на държавните разходи с 1,5% от БВП

10:08 | 06.02.12 г. 10
Кредиторите на Гърция искат отговор на поставените условия до 12.00 часа днес

Продължилите вчера 6-часови непрекъснати преговори между гръцкото правителство и представители на международните кредитори в лицето на Европейската комисия, Международният валутен фонд и Европейската централна банка не доведоха до постигане на компромис за втория спасителен финансов пакет, съобщиха служители на ЕК, цитирани от ИТАР-ТАСС.

„Консултациите продължават, но едва ли през следващите часове ще бъде постигнат напредък“, са заявили те.

Стана ясно обаче, че кредиторите са поставили условия пред гръцкото правителство „да даде положителен отговор на всички искания днес до 11,00 часа средноевропейско (12,00 часа българско – бел. ред.) време“.

Според поставените условия гръцкото правителство трябва да поеме допълнителни задължения за строги икономии на бюджетни средства, сред които намаляване на заплатите на служителите в публичния сектор и на пенсиите.

Късно вчера пък РИА Новости, като се позова на пресслужбата на гръцкото правителство, съобщи, че премиерът на страната Лукас Пападимос и лидерите на политическите партии са се договорили за допълнително намаляване на държавните разходи.

„Премиерът и политическите лидери се договориха по основни въпроси, които освен всичко друго включват ... и предприемане на мерки през 2012 г. за съкращаване на държавните разходи с 1,5% от брутния вътрешен продукт на страната“, се посочва в съобщението.

Лидерите на партиите са се договорили също да „осигурят жизнеспособността“ на пенсионните фондове, които контролират изплащането на онази част от пенсиите, която се събира от пенсионните осигуровки. В съобщението пише още, че е решено да бъде извършено рекапитализиране на банките.

От пресслужбата уточняват, че консултациите ще продължат и днес.

Андонис Самарас, лидерът на втората партия в Гърция според парламентарното представителство - Нова демокрация, вече отхвърли редица мерки, които кредиторите изискват. Самарас обяви, че тези мерки водят към рецесия, „която страната няма да издържи“. 

Очаква се 2012 г. да бъде пета поредна с икономически спад в Гърция, а свиването на икономиката да надхвърли 6% от БВП.

Гърция обаче е заплашена от фалит, ако не успее скоро да се договори с частните си кредитори за преструктуриране на дълга и с международните кредитори в лицето на ЕС, МВФ и ЕЦБ за новата програма за спасителна финансова помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
astra777
преди 12 години
Гърците имат една любима дума за този подход към живота -"avriou", това просто означава, утре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Много точно го заби:) Тук е явно,че учебници по Икономика и Финанси ще трябва да бъдат дописвани, защото изобщо няма теория по въпроса:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
d333
преди 12 години
Гледам, вече имат нов срок - до четвъртък. :-) И какво ще стане в четвъртък, ако пак гърците се правят на разсеяни?.... Хубаво, някой ще каже, обявяват фалит, печатат драхми.... Ама пак да питам, какво става с десетките милиарди евра по джобовере, които гърците са изтеглили(и още теглят) в от банките си?... Как ще ги накарат да ги върнат и да ги обърнат за драхми, при положение, че еврото продължава да съществува. Не съм запознат, но май друг такув казус в световната история не е имало. Ако една валута е местна само(като лева) е лесно - казваш има нов лев, от тая дата старите не важат и готово. Ама тука случая не е такъв. Като са печатали евра, във всичките там напечатани евра са скрити и гръцките драхми, обърнати в евро. Как да се изтеглят толкова евра от обръщение, колкото е дяла на гръцките? И от кого точно и как ще ги вземат. Меркозитата голям автогол си вкараха и не знаят сега какво да правят и само плашат, ама те са много хитри гърците и само ги разиграват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Мебели? След девалвация на драхмата какво става? До колко точно ще я девалвират? И кой ще купува драхми? И защо са му? За да си платят изпапканото трябва много да си смъкнат стандарта, разтеж може и да има, но трябва да се балансира със стандарта. Само ако смъкнат стандарта си на живот ще почнат да отбелязват разтеж. Иначе и 2 трилиона да им преведат схемата ще си остане същата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
lozkhris
преди 12 години
A не е ли също реално да повтори Аржентина, която година и половина след фалита и ликвидирането на борда успя да излезе от кризата и да реализира растеж?Да, Гръция няма природните богатства на Аржентина, но има най-големият търговски флот в Света,изградена инфраструктура и прекрасни условия за туризъм. Леката промишленост, колкото и да беше старателно ликвидирана от Германия последните 10 години все още може много бързо да се възстанови, а гърците МОГАТ да правят доста качествени мебели...50% срутване на икономиката?!Как?! Я въведи драхмата обратно, девалвирай я и да видиме - значително по-ниски заплати, евтини стоки и услуги..Точно след 2 месеца, преди началото на сезона Гръция е най-евтината дестинация..Въпросът е на кого ТОВА не е изгодно...Да, Гърция безспорно трябва да проведе реформи. Но КЪДЕ Е РАСТЕЖЪТ?! Без растеж какво става след транша от 140 милиарда?... Гърция няма нищо общо с България 96-97.Гръцката криза е дългова,а не държава-предприятия-партийни куфарчета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
гърците са хванали кредиторите за комбълите хих как само ги разиграват...да им опростят прегрешенията и гърция да стане фед в ефропа.....не ми се мисли как ше живеят тогава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
global_dj
преди 12 години
Хора, които демонстративно чупят чинии, и си изхвърлят обзавеждането през годинка-две, (така беше, но вече няма да е така) не бих ги нарекъл "страхотна нация". Сиртаки, узо.. лесния живот с тази тяхна държавна икономика нямат голямо бъдеще, и дано и те самите се уверят в това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
astra777
преди 12 години
Как да им помогнат другите, след като гърците сами не искат да си помогнат!По добре да дадат тия 130 млда на Испания и Португалия, страни които имат респект към дълговете си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Bobacho
преди 12 години
Нищо няма да се случи в 12:00. Пореден театър за данъкоплатците в Западна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
lyusien
преди 12 години
Вижте Гърците трябва да са наясно че 6 % рецесия са нищо пред 50 % срутване на икономиката и хиперинфлация Ако не знаят да доидат при нас и да питат Този филм ние вече сме го играли през 1996 /1997 г Гърците ще страдат но ще оцелеят Те са страхотна нация и имат късмет че са в Е С Чаоо Желая им успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още