IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанското правителство гласува увеличаване на банковите резерви

Стабилизирането на банковата система трябва да помогне на страната да избегне развитие на събитията от типа на тези в Гърция, Ирландия и Португалия

10:45 | 04.02.12 г.
<p>
	Испанският министър на икономиката Луис де Гуиндос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Испанският министър на икономиката Луис де Гуиндос. Снимка: Ройтерс

Испанското правителство одобри вчера нови изисквания към банките в страната за увеличаване на резервите им, които да покриват експозициите им към лоши кредити и „токсични“ активи в сектора на недвижимите имоти, с общо 50 млрд. евро, съобщи AP, като се позова на изявление на испанския министър на икономиката Луис де Гуиндос.

Решението на правителството обаче трябва да бъде одобрено и в парламента на страната, за да влезе в сила.

Понижаването на цените на недвижимите имоти в Испания, свързано с влошаването на икономическото положение в Европа и презастрояването по време на строителния бум, доведоха до съществено намаляване на стойността на активите в портфолиата на испанските кредитни институции. Поради тази причина банките бяха принудени да намалят обема на кредитирането на физически и юридически лица.

Много вероятно е за да изпълнят изискванията на правителството, на банките да се наложи да продават недвижимо имущество на цени под пазарните.

„Мерките трябва да повишат доверието към испанската икономика и да увеличат устойчивостта на банковия сектор, заяви испанският вицепремиер Сорайя Саенс де Сантамария.

Банките, които не могат да покрият новите изисквания, ще трябва до края на май да представят пред правителството планове за сливане и ще могат да получат помощ от настоящия спасителен фонд, който ще бъде увеличен с още 6 млрд. евро, посочи Де Гуиндос. Онези, които пожелаят да изпълнят новите изисквания, трябва да го направят до края на годината, добави той.

В момента лошите активи на испанските банки се оценяват на около 175 млрд. евро.

Очаква се най-засегнати от новите изисквания да бъдат малките испански банки от типа „cajas”, като при последните промени на правилата в сектора през 2009 г. техният брой намаля от 42 на 15.

„Не зная колко ще останат след това, но целта е да имаме банкова система с по-силни и по-здрави институции и по-добро корпоративно управление“, изтъкна Де Гуиндос.

Той добави, че друга цел на реформата е на пазара да излязат още жилища с по-ниски цени.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още