IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Опровергаха съобщенията за евентуална оставка на Пападимос

Говорител на гръцкото правителство отрече и спекулациите, че Пападимос е заплашил партийните лидери с оставка, за да получи одобрението им за новите мерки за строги икономии

09:46 | 04.02.12 г.
Опровергаха съобщенията за евентуална оставка на Пападимос

Гръцкият премиер Лукас Пападимос няма да подаде оставка, дори и да не получи подкрепата на лидерите на трите основни парламентарни партии в страната за новите мерки на строги икономии, изисквани от международните кредитори, заяви говорителят на гръцкото правителство Пантелис Капсис, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Капсис опроверга и слуховете, появили се в медиите, че Пападимос е заплашил с оставката си лидерите на партиите, подкрепящи коалиционното правителство, оглавявано от него, за да ги накара да одобрят условията на кредиторите за намаляване на заплатите и пенсиите.

„Не става дума за нищо подобно, този въпрос не се обсъжда“, каза Капсис по повод на евентуалната оставка. „Всички ще работим за намирането на решение“, добави той.

Днес Пападимос трябва да проведе официална среща с лидера на ПАСОК Георгиос Папандреу, лидера на дясноцентристката Нова демокрация Андонис Самарас и лидера на дясната националистическа партия ЛАОС Йоргос Карадзаферис.

От резултатите от тази среща може да зависи съдбата на втория спасителен финансов пакет от помощта на Европейския съюз и Международния валутен фонд за Гърция на стойност 130 млрд. евро.

Отпускането му зависи от това дали гръцкото правителство ще се съгласи да понижи заплатите и пенсиите.

Преди седмица гръцките профсъюзи на среща с представители на асоциации на работодателите отхвърлиха исканията на международните кредитори на Гърция за намаляване на минималната работна заплата в частния сектор, която е фиксирана на 750 евро, и за премахването на 13-тат и 14-тата заплати, които се изплащат на Великден и на Коледа.

В писмо до правителството тогава профсъюзите предложиха вместо намаляване на заплатите и пенсиите да се намалят плащанията в пенсионните фондове и данъците.

Международните кредитори очакват понижаването на нивото на разходите за заплати да доведе по увеличаване на конкурентоспособността на гръцката икономика. Членовете на профсъюзите и работодателите обаче твърдят, че вследствие на подобна стъпка ще се стигне до намаляване на потребителските разходи и задълбочаване на рецесията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още