IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рьослер: ЕЦБ не трябва да участва в подстригването на дълга

Германският икономически министър настоява финансирането на Гърция да бъде придружено от строг мониторинг

21:31 | 03.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският икономически министър Филип Рьослер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският икономически министър Филип Рьослер. Снимка: Ройтерс

Германският федерален министър на икономиката Филип Рьослер отхвърли призивите за участие на Европейската централна банка (ЕЦБ) в подстригването на гръцкия дълг.

„Това не е тема за нас в момента", заяви Рьослер в интервю за германското издание на Wall Street Journal.

По този начин той се изправя срещу засилващия се натиск за отказ от страна на ЕЦБ и националните централни банки от дълга на изпадналата в тежка криза южноевропейска страна. Той възникна по време на продължаващите преговори с частните кредитори за преструктурирането на гръцкия дълг. Разговорите за реорганизация на гръцките държавни облигации на стойност повече от 200 млрд. евро очевидно изпаднаха в задънена улица заради спора между Германия и Международния валутен фонд (МВФ) за включването на публичните кредитори.

Вчера гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос допринесе за натиска върху ЕЦБ с предупреждението си, че без нейното участие Атина може да не постигне до 2020 г. заложената цел от намаляване на дълга до 120% от БВП. „Европейската централна банка трябва да вземе участие“, заяви той пред депутатите в Атина. Търговските банки отдавна настояват ЕЦБ – най-големият кредитор на Гърция – да поеме част от тежестта на преструктурирането по един или друг начин, вместо да начислява печалби.

В интервюто си за реномираното издание Рьослер по недвусмислен начин дава да се разбере, че предоставянето на нови средства за Гърция може да се случи само след положително решение за това от страна на Тройката. „Преди да одобрим следващия транш, трябва да видим атестата на Тройката, който може да ни бъде предоставен още в следващите няколко дни. Решение преди това не искам и не мога да взема“. Рьослер не отговаря на въпроса кога Германия ще загуби търпението си по отношение на липсата на напредък в Гърция. „От резултатите при изпита на Тройката зависят следващите ни решения“, заявява той.

И сега европейските данъкоплатци плащат висока цена за помощите за проблематичните държави от еврозоната, подчертава икономическият министър. Както вчера стори и финансовият министър Волфганг Шойбле, днес Рьослер призова гърците да спазят обещанията си и да вземат конкретни мерки. „Както и преди важи целта, договорените мерки да не останат само на хартия, а да бъдат прилагани решително и навреме“.

По отношение на дебата за специален „комисар за икономиите" за Гърция Рьослер настоява за стриктно наблюдение на ангажиментите. „Спазването на закона за бюджета е в ръцете на гръцкия парламент, и ще остане там", каза министърът. Въпреки това било напълно законно, ако финансирането „бъде придружено от ясни и строги процеса на мониторинг."

Министърът отхвърля и възможността за предоставяне на повече време на гърците чрез забавяне на усилията им за спестяване. Защото в крайна сметка целите вече са били съгласувани с гръцкото правителство. „Просто ще бъде погрешен сигнал, ако ние сега се отклоним от тези цели на програмата", предупреди Рьослер. Целта е едновременно да бъде овладян бюджетът и да се подобрят структурите, като по този начин отново се стимулира икономиката.

Продължаващото влошаване на финансовото състояние на Гърция доведе до политическо напрежение в еврозоната и би могло да разпали отново затихващата в момента дългова криза. В Германия и други страни-донори нараства недоволство от действията, предприети от Гърция за саниране на финансите й. Депутатите на управляващата коалиция в Берлин  напоследък все по-често критикуват необходимостта от допълнителна помощ.

В този контекст Рьослер не вижда повече място за обсъждане на увеличение на приетия в средата на миналата година пакт ESM. „Ние не виждаме нужда да се дискутират увеличения", каза той. На първо място ESM трябва да стане напълно функциониращи да изпрати "сигнали на доверие към пазарите." "Колкото по-бързо успеем да върнем доверието към нашата политическа стабилност, толкова по-малко ще се нуждаем от подобни пактове“, поясни още министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още