IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венизелос: ЕЦБ трябва да бъде „мобилизирана“ за сделката по гръцкия дълг

Атина води преговори за рекапитализирането на гръцките банки, за да избегне национализацията им, посочва финансовият министър на страната

14:31 | 03.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Венизелос: ЕЦБ трябва да бъде „мобилизирана“ за сделката по гръцкия дълг

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да вземе участие в сделката за преструктурирането на гръцкия дълг, заяви в четвъртък гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос, предупреждавайки, че спасителният пакет за Атина зависи и от решаването на други проблеми, като реформата на трудовия пазар и рекапитализирането на гръцките банки, съобщава Ройтерс.

Гръцкият премиер Лукас Пападимос все още не е осигурил широка политическа подкрепа за приемането на допълнителни мерки за бюджетни икономии – друго ключово условие за постигането на сделка, която би спасила страната от хаотичен фалит.

През последните седмици официални лица, участващи в преговорите нееднократно изтъкваха, че сделката ще бъде договорена всеки момент. Във четвъртък валутният комисар на Европейския съюз (ЕС) Оли Рен заяви, че преговорите могат да приключат до края на седмицата.

Финансовите министри от еврозоната искат да одобрят втория спасителен пакет за Гърция в понеделник. Дотогава трябва да бъде договорен и размерът на доброволните загуби, които частните кредитори на страната ще понесат, както и новите реформи, които Атина трябва да предприеме.

„Паралелно с преговорите с частните кредитори трябва да се проведат и преговори за участието на институционалните инвеститори. Това означава, че ЕЦБ трябва да бъде мобилизирана. Трябва да решим и проблема с останалите централни банки“, посочва Венизелос - най-недвусмисленият до този момент апел отправен от Атина към ЕЦБ да вземе участие в преструктурирането на гръцкия дълг.

Търговските банки отдавна настояват ЕЦБ – най-големият кредитор на Гърция – да поеме част от тежестта на преструктурирането по един или друг начин, вместо да начислява печалби.

В четвъртък германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че частните кредитори вече са направили достатъчно, за да помогнат за облекчаването на дълговата криза в страната.

„Гърция се нуждае от отписване на около 50% от дълга си“, посочва той. „Допълнителни жестове от частния сектор не са нужни“.

Въпреки това нарастват опасенията, че сделка за преструктурирането на гръцкия дълг, при която частните инвеститори поемат загуби за около 70% няма да е достатъчна, за да понижи дълговото бреме на страната до 120% от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2020 г. - дългово ниво, което се смята за устойчиво.

Венизелос, който трябва да се срещне с главните инспектори на ЕС, Международния валутен фонд (МВФ) и ЕЦБ заяви, че гръцкото правителство води преговори и за рекапитализирането на гръцките банки, след като сделката бъде постигната. Атина иска да избегне национализацията на банките си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Bill-bg
преди 12 години
Наглостта им няма граници.... Отдавна съм на мнение, че трябва да се оставят сами да се оправят. Всичко друго е като да наливаш вода в пясък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Ironhorse
преди 12 години
Хахахахатия гърчуля се точат и на ЕЦБ.Хахаха,наглостта им край няма, но Меркел май им взе мярката.Май един фалит на гърция ще е много по-евтин на ЕС и Германия, отколкото да ги хрантутят още 20 или по-скоро 40 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още