IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Португалия няма да последва Гърция

Инвеститорите почти отписаха страната, но представителят на МВФ в Лисабон е уверен, че страната ще се върне на капиталовите пазари

16:30 | 02.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Защо Португалия няма да последва Гърция

На финансовите пазари вече се наложи мнението, че след Гърция на ръба на платежоспособността ще се озове Португалия и тази година също ще се нуждае от втори пакет за облекчаване на дълга.

Ако преговорите в Атина се провалят, Португалия може да бъде следващата жертва, предупреди в четвъртък главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Йозеф Акерман. Според Клеменс Фюст, икономист от Оксфорд, "ако Гърция излезе от фокуса, център на дискусията ще стане Португалия“. 

На това настроение обаче се опълчва Алберт Йегер, представител на Международния валутен фонд (МВФ) в Лисабон. Той смята, че оздравителната програма на правителството е проработила и формира основата за завръщане на страната на капиталовите пазари.

Данните за бюджетното изпълнение за 2011 г. все още не са официални, но правителството вероятно е изпълнило заложените цели, особено след решението за национализиране на част от пенсионните фондове на банките, казва Йегер в разговор с германския Handelsblatt.

Според него обаче ключът е в изпълнението на бюджет 2012, с чиято помощ консолидиращата програма трябва да следва плана. МВФ е уверен, че дефицитът през текущата година ще падне до 4,5%. Освен това бюджетната политика на правителството демонстрирала, че приема като своя задача тази програма, което е решително за прилагането на толкова амбициозен план за фискална консолидация.

За разлика от Гърция, в Португалия програмата се подкрепя от солиден политически и социален консенсус. „Нашият опит показва, че успехът на подобна програма зависи също и от политическо единство в страната. В допълнение, държавният дълг на Португалия е много по-нисък и системата за събиране на данъците е много ефективна. И накрая, страната вече постигна първите, многообещаващи стъпки за справяне с проблема на конкурентоспособността“, заявява Йегер.

МВФ е уверен, че с изпълнението на тази програма Португалия може да се върне на финансовите пазари. „Програмата е предназначена за защита на държавата и на банките от удари, особено през първите две години, когато поема голяма част от програмата за финансиране. И накрая, Португалия може да се възползва и от координираната политика срещу кризата на европейско ниво“, завършва представителят на фонда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още