IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС допуска страните от бюджетния съюз до обсъждане на промените в еврозоната

Подписването на документите за договора за бюджетния съюз се планира за март, съобщи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой

10:19 | 31.01.12 г.
ЕС допуска страните от бюджетния съюз до обсъждане на промените в еврозоната

Властите в Европейския съюз планират да предоставят на държавите-членки, които не са част от еврозоната, но са решили да се присъединят към договора за бюджетна стабилност, правото да обсъждат промените в условията на функциониране на валутния съюз, съобщи след приключването на срещата на високо равнище на ЕС председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от РИА Новости.

„Решихме, че страните, които не влизат в еврозоната, но са подписали договора за бюджетна стабилност, ще бъдат включени в обсъжданията по промените на правилата за функционирането на еврозоната“, каза Ван Ромпой.

Късно вчера стана ясно, че договорът ще бъде подписан от 25 от общо 27-те държави-членки на ЕС без Великобритания и Чехия.

Договорът за бюджетна стабилност предвижда система от автоматични санкции при надхвърляне на заложения бюджетен дефицит, като ключов принцип в него ще бъде балансираният бюджет на отделните страни.

Принципът ще се смята за изпълнен, ако годишният структурен бюджетен дефицит не надхвърля 0,5% от брутния вътрешен продукт на страната, а изискването ще трябва да залегне във всяко национално законодателство.

Ван Ромпой съобщи също, че подписването на документите за договора за бюджетна стабилност се планира за месец март.

Той добави, че договорът влиза в сила, ако бъде подписан от най-малко 12 от държавите, желаещи да участват в бюджетния пакт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още