IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спряха сливането на Alpha Bank SA и EFG Eurobank Ergasias SA

Липсата на споразумение за отписване на гръцки дълг от частните кредитори и променените параметри по него са причина за отлагането

16:54 | 30.01.12 г.
Спряха сливането на Alpha Bank SA и EFG Eurobank Ergasias SA

Сделката по сливането на втората и третата по големина гръцки търговски банки Alpha Bank SA и EFG Eurobank Ergasias SA бе отложена днес по инициатива на един от участниците, а банковият регулатор в страната прекрати търговията с акциите им, съобщи РИА Новости.

Сделката, която бе обявена още в края на август, трябваше да бъде приключена до края на годината и щеше да доведе до създаването на най-голямата банка в Гърция и една от най-големите в региона с активи от 150 млрд. евро.

За проблемите по приключване на сделката обявиха от Alpha Bank. В съобщението на кредитната институция се посочва, че за срокове за сливане засега е рано да се говори заради незавършеното споразумение за замяна на гръцкия държавен дълг, притежаван от частни инвеститори.

Гръцките банки са сред най-големите вложители в държавен дълг и според решение на Европейския съюз трябваше да понесат загуба от 50% в номиналната стойност на облигациите. Но при понижаването на доходността по новите облигации отписаният дълг може да достигне и дори да надхвърли 70% от номинала.

За да застрахова гръцката финансова система от колабиране, ЕС обеща до 30 млрд. евро за рекапитализиране на местните банки, но тази програма може да започне само при сключване на споразумение с частните инвеститори.

„Вследствие на последните макроикономически събития, отразяващи се директно върху банковия сектор, в момента е невъзможно да се посочи точна дата за приключване на сливането с EFG Eurobank Ergasias“, пише в съобщението на Alpha Bank.

На свой ред  EFG Eurobank Ergasias публикува съобщение, в което настоява за бързо приключване на сделката. „Банката е в процес на преговори с Alpha Bank, за да завърши сливането колкото се може по-бързо, и смята, че няма причини за задържане на този процес“, отбелязват от кредитната институция.

Държавната комисия за ценни книжа нареди днес по обед да бъдат прекратени сделките с акции на двете банки на фондовата борса в Атина, за да се избегнат спекулации. От комисията постановиха, че в момента информацията, с която разполагат инвеститорите, е недостатъчна за нормална работа на пазара.

Преди да бъде спряна търговията, акциите на  Alpha Bank поскъпнаха с 9,4%, докато тези на EFG Eurobank Ergasias понижиха стойността си с 0,3%.

Гръцкото министерство на финансите пък публикува изявление, в което отново изразява подкрепата си за сливането на двете банки. Сделката е „важна стъпка към консолидиране и увеличаване на конкурентоспособността на гръцката банкова система“, се казва в него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още