IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лари Самърс: Доста работа трябва да се свърши, за да се оправим с икономиката

Трябва да признаем, че не е възможно определени страни да понижат дефицитите си, без други да понижат излишъците си, коментира професорът от Харвардския университет

09:40 | 28.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Лари Самърс: Доста работа трябва да се свърши, за да се оправим с икономиката

Все още предстоят много усилия преди да успеем да ремонтираме икономиките на САЩ и Европа, заяви Лари Самърс, професор от Харвардския университет и бивш финансов министър на САЩ, пред Световния икономически форум в Давос, Швейцария, цитиран от CNBC.

„Имаме да свършим още много работа“, казва Самърс. Той вярва, че европейските правителства трябва да „удвоят“ усилията си за разрешаване на кризата.

Европейската Централна Банка (ЕЦБ) инжектира допълнителна ликвидност на пазарите чрез обявената в началото на декември дългосрочна операция за рефинансиране на европейските банки (LTRO), която Самърс определя като „много важна стъпка“.

„Това улеснява кредитирането и подпомага икономическата активност. Усещането, че сме изправени на ръба на пропаст вече не е толкова осезаемо“, посочва той.

„Въпросът е дали времето, което осигурява LTRO ще бъде използвано за извършването на фундаменталните поправки, които са необходими“, казва Самърс.

„Правилният подход за постигане на финансова стабилност изисква повишаване на  капиталовата адекватност на банките, понижаване на дълговото бреме, гарантиране на ликвидността, както и на условието, че регулираните сектори не са изложени на непреодолима конкуренция от не регулираните пазари“, допълва той.

Германия, най-голямата икономика в еврозоната, която се справя сравнително успешно в условията на криза поради високите нива на спестявания и силния и износ, е ключова за оцеляването на валутния съюз.

„Няма съмнение, че това, което се случва в Германия, ще е от ключово значение. Германия е базирала икономическия си успех върху чувствителен излишък и за това ще трябва да промени икономическия си модел. Трябва да признаем, че не е възможно определени страни да понижат дефицитите си, без други да понижат излишъците си“, посочва Самърс.

Самърс вярва, че щатската икономика е на прав път за преодоляване на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
VP
преди 12 години
тоя пък *** кой му даде право да говори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още