IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС засега отлага отписването на дългове на затруднени банки

Еврокомисарят Мишел Барние заяви, че ще изчака докато най-лошият момент от фискалната криза премине

13:19 | 27.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мишел Барние. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мишел Барние. Снимка: Ройтерс

Мишел Барние, европейският комисар за вътрешния пазар и услугите, заяви, че ще изчака докато „най-лошият момент от фискалната криза премине“, преди да направи предложение за отписването на дългове на изпитващи затруднения банки в еврозоната, пише Bloomberg.

„За да направим това предложение в подходящ момент, трябва най-лошото да премине“, коментира европейският комисар. „Това може да се случи след няколко седмици или по-скоро след няколко месеца“.

Глобалните регулатори призовават за правила за отписването на част от дълговете на изпитващи затруднения банки, за да се избегне спасяването им с пари на данъкоплатците. Бордът за финансова стабилност (FSB) настоява, че такива правила трябва да бъдат въведени за всички международни банки.

Финансови институции, включително Citigroup Inc. и Goldman Sachs Group Inc. предупреждават, че мярката може да оскъпи финансирането за банките.

„Не искам да ме разбирате погрешно“, коментира Барние плановете, имащи за цел в „средносрочен и дългосрочен план“ да гарантират, че пари на данъкоплатците няма отново да се използват за спасяване на неплатежоспособни банки.

Барние изтъква, че все още не е решил дали да подкрепи плановете на Deutsche Boerse AG и NYSE Euronext за създаването на най-голямата в света фондова борса.

Вероятно следващата седмица Барние ще вземе решение дали да подкрепи предложението на комисаря, отговарящ за антимонополната политика на Европейския съюз (ЕС) Йоакин Алмуня, за блокиране на сделката.

Барние посочва, че обмисля по-строги правила за банковите бонуси в ЕС, след като определи някои плащания като „необясними“.

Една възможна опция е въвеждането на съотношение, което да ограничава максималната разлика между най-високите и най-ниските заплати в банките, посочва той.

Барние, бивш финансов министър на Франция, заяви че през следващите седмици ще търси и менения за регулирането на така нареченото сенчесто банкиране и призова световните лидери да подкрепят въвеждането на глобална такса върху финансовите транзакции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още