IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия събра 5 млрд. евро на днешния аукцион

За пръв път от 2005 година бяха предложени облигации, които се индексират с инфлацията

13:30 | 26.01.12 г. 2
Италия събра 5 млрд. евро на днешния аукцион

Италия набра планираните 5 млрд. евро от пазарите, съобщи Ройтерс.

На днешния аукцион Рим успя да пласира 2-годишни сконтови облигации за 4,5 млрд. евро при лихва от 3,76%, както и 2-годишни облигации, индексирани с инфлацията в еврозоната, за 500 млн. евро.

Индексираните с инфлацията в еврозоната ценни книжа не са предлагани на аукцион от 2005 г.

Агенцията отбелязва, че в момента инвестирането в Италия е само за смелите и за оптимистите, които вярват, че най-лошото за Рим е отминало. Техните виждания се подкрепят от позициите на новия премиер на страната – Марио Монти,  уважаван икономист, за който се смята, че успешно ще реформира и „подреди“ италианската икономика.

Джордж Сорос например посочва, че 6-процентната възвращаемост от 10-годишните италиански дългови книжа е „опасна, но атрактивна спекулация“.

„Това е фантастична лихва, която няма да остане висока, след като нещата се успокоят. При 6-7% доходност италианските облигации са спекулация, но при 4 или 5 на сто мисля, че те ще се превърнат в много добра дългосрочна инвестиция“, коментира Сорос в интервю.

Няколко неевропейски инвеститори, анкетирани от Ройтерс, обаче заявяват, че не се интересуват от дълговите книжа на затруднените държави от еврозоната заради големия риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
ПРИ Жан Виденов левът се сриваше по - бързо откалкото се качваха цените - щото така беше нагласено от кредитните милионери и някои други играчи зад океана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
dobribozhilov
преди 12 години
"...в момента инвестирането в Италия е само за смелите и за оптимистите..." :))) Но друго да изкоментирам - пускат облигации, индексирани с инфлацията. Сега помислете какво ще стане, ако някой измери истинската инфлация и определи лихви от 20-30% на италианския дълг :))) Разбира се, това няма да стане, защото "инфлацията" се определя от политически коректни статистици. По същата схема и лихвите се определят от политически коректна ЕЦБ. Така в момента за супер рисков актив като италианските облигации се предлагат под 4% лихва. Има ли някой, който ще си даде парите на 4% лихва на италианското правителство? Сериозно питам. Има ли такъв? Няма. Вместо това ЕЦБ политически коректно залива пазара с пари, с които се изкупуват облигации. В ЕС цари пълна финансова измама. Това е една пирамида. Може да си получите парите обратно, но не и със същата стойност. Истинският измерител на инфлацията са не статистиците, а обективни пазарни цени. Например цените на ценните метали, цените на горивата, храните и пр. Известен проблем е, че тези цени са измерител дългосрочно, защото текущо и временно се манипулират. Но като цяло - мерете си сами инфлацията - по джоба си. Официалната инфлация от 2% в ЕС е смехотворна величина. Тя няма и да се промени, защото такива като Италия и другите европейски престъпни правителства превръщат статистиците в заложници на държавния дълг. И не е така само в Европа. В САЩ също започнаха статистически манипулации на инфлацията, защото иначе трябваше да индексират пенсиите :) Затова извадиха горивата и храните от потребителската кошница :) Помните ли как при Жан Виденов определяха инфлацията - бяха вкарали цените на пианата в кошницата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още