IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите се страхуват от фалит на Португалия

След като веднъж рейтингът на една страна е понижен до неинвестиционен, лесен път обратно към пазарите няма, коментира анализатор

12:17 | 26.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарите се страхуват от фалит на Португалия

13-ти, петък, вероятно е лош ден за Португалия. На този ден преди близо две седмици Standard & Poor’s - последна от големите рейтингови агенции - също лиши португалските облигации от инвестиционен рейтинг, подхранвайки страховете на инвеститорите, че фалитът на страната е неизбежен като този на Гърция, пише Financial Times.

Решението на рейтинговата агенция разбираемо предизвика разпродажби от страна на фондове, на които не е позволено да държат облигации с неинвестиционен рейтинг. Много инвеститори обаче също се включиха в разпродажбите, поради опасения, че Португалия ще сподели съдбата на Гърция, която се очаква да фалира всеки момент.

Допълнителни разпродажби бяха предизвикани и след като Citigroup свали португалските ДЦК от европейския облигационен индекс (EBI), поради понижаването на рейтинга им.

Moody’s и Fitch понижиха рейтинга на Португалия до неинвестиционен още миналата година. Единствената друга страна в еврозоната, чийто рейтинг е оценен като неинвестиционен от рейтинговите агенции е Гърция.

„Решението на S&P’s е важно. След като веднъж рейтингът на една страна е понижен до неинвестиционен, лесен път обратно към пазарите няма, а времето на Португалия изтича. Страната трябваше да се върне на облигационните пазари през следващата година“, посочва Джон Стопфорд, директор на Investec Asset Management.

Нещо повече, опасенията се задълбочават и поради факта, че ако Португалия последва Гърция, тяхната съдба може да бъде споделена и от Италия и Испания – доста по-големи и стратегически важни икономики. Това от своя страна би съживило страховете за разпадане на еврозоната, станали причина за разпродажбите на фондовите пазари в края на миналата година.

Пазарите определено отчитат вероятността от фалит, след като 10-годишните португалски облигации се търгуват при около 50% от нетната си стойност, коментира анализатор.

Португалският фондов пазар е и единственият в периферията на еврозоната, който не отбеляза ръст, след като на 8 декември Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че ще предложи на европейските банки безпрецедентни 3-годишни заеми – решение имащо за цел да предотврати кредитна криза в региона.

Оттогава доходността по 5-годишните португалски ДЦК се повиши с 268 базисни пункта до 18,71%, за разлика от тази по еквивалентните ирландски ДЦК, която за същия период се понижи с 265 базисни пункта до 6,08%.

Въпреки това по данни на Международния валутен фонд (МВФ) през 2012 г. дълговете на Лисабон се очаква да достигнат „едва“ 111,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, докато тези на Гърция – 189,1%. Доходността по 5-годишните гръцки ДЦК е 51,31% или с 33,26 пункта по-висока от тази на еквивалентните португалски облигации.

И все пак не трябва да забравяме, че преди едва 9 месеца доходността по гръцките облигации и цената на кредитните суапове за защита от фалит (CDS) на страната бяха на нивата, на които са португалските днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още