IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ отрече за натиск върху ЕЦБ за гръцкия дълг

Според фонда и частният, и публичният сектор трябва да съдействат за намаляването на гръцкия дълг до 120% от БВП към 2020 г.

11:41 | 26.01.12 г. 2
МВФ отрече за натиск върху ЕЦБ за гръцкия дълг

Международният валутен фонд (МВФ) опроверга информацията, че е оказвал натиск върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да участва в съкращаването на дълга на Гърция.

„МВФ не е искал от ЕЦБ да играе каквато и да било роля и да подкрепи програмата за устойчивост на гръцкия дълг“, заяви говорителят на фонда Уилям Мъри, цитиран от Bloomberg.

Мъри направи изявлението във връзка с материал на Financial Times, в който се посочва, че МВФ натиска централната банка да се откаже от потенциалните печалби в размер на 40 млрд. евро от гръцките облигации, които финансовата институция притежава.

Пред журналисти в Париж управляващият директор на МВФ Кристин Лагард на свой ред заяви, че европейските правителства, които са кредитирали Гърция, вероятно също ще трябва да се присъединят към частните кредитори, които в момента водят преговори за опрощаването на част от дълга на Атина.

По-късно зам.-председателят на парламентарната група на Християндемократическия съюз на Ангела Меркел Михаел Майстер категорично отрече, че ЕЦБ ще участва в „подстригването“ на гръцкия дълг.

“Не мога да си представя, че европейските политици ще позволят на трети страни да отправят толкова непристойни предложения към централната банка. Това противоречи на нашата философия”, коментира Майстер в интервю.

Уилям Мъри коментира днес, че гръцкият дълг трябва да се свие до 120% от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2020 г. Според него обаче подкрепа за намаляването на задлъжнялостта на Атина трябва да окаже не само частният сектор, но и публичният.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
eldred
преди 12 години
България ги спонсорира съвсем пряко чрез МВФ. А самото спасяване си е тъпо от самото начало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
dobribozhilov
преди 12 години
...Ако това се направи, ще е най-тъпата спасителна операция в историята. Преди 1-2 години даваш пари на някой, та след 1-2 години да му ги опростиш... В същото време въпросният "някой" чака нови милиарди да му даваш занапред :) Прочее, България също ще опрощава, защото макар и косвено, и ние участваме в помощите за гърция през един от европейските механизми. Май сме им дали накъде към 500 млн. евро косвено :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още