IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Ericsson за четвъртото тримесечие спадна наполовина

Производителят на оборудване за мобилни мрежи обаче си остава лидер в сектор, в който съперниците му се борят за оцеляване със силната китайска конкуренция

18:04 | 25.01.12 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор на Ericsson Ханс Вестберг представя резултатите на компанията за четвъртото тримесечие на 2011 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Ericsson Ханс Вестберг представя резултатите на компанията за четвъртото тримесечие на 2011 г. Снимка: Ройтерс

„Ако погледнете за малко към 2012 г., вероятно ще видите още повече предпазливи оператори“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Ханс Вестберг, добавяйки, че нормата на печалба ще остане под натиск.

Той обаче смята, че основните двигатели на ръста се запазват. „Потребителите говорят колкото и преди ... те ползват дори повече услуги на своите iPad-и или смартфоните си в мобилните мрежи ... Това не се е променило“, изтъкна Вестберг.

Резултатите на Ericsson се отразиха на конкурентите ѝ от Alcatel-Lucent, чиито акции потънаха с 10%, а тези на германската компания Siemens, която е собственик на Nokia Siemens Networks, поевтиняха с близо 5%.

Мрачните новини от шведската компания добавят и знаци от последните тримесечни отчети на компании, че дълговата криза в еврозоната предизвиква забележимо забавяне в икономическата активност.

В дългосрочен план обаче Ericsson остава най-силният играч в сектор, където по-горе посочените конкуренти просто се борят за оцеляване при силната конкуренция на китайските компании  Huawei и ZTE. Ако Nokia Siemens Networks или Alcatel Lucent изчезне от пазара, както мнозина очакват да се случи в рамките на няколко години, ценовият натиск би трябвало да отслабне.

„Този сектор плаче за консолидиране“, заяви Джон Странд, основател на датската компания за телекомуникационни консултации Strand Consult.

А при натиска върху мощностите от използването на смартфоните и нарастващия трафик на данни, операторите могат само да отлагат разходите, но не и да ги избегнат изобщо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още