IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Ericsson за четвъртото тримесечие спадна наполовина

Производителят на оборудване за мобилни мрежи обаче си остава лидер в сектор, в който съперниците му се борят за оцеляване със силната китайска конкуренция

18:04 | 25.01.12 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор на Ericsson Ханс Вестберг представя резултатите на компанията за четвъртото тримесечие на 2011 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Ericsson Ханс Вестберг представя резултатите на компанията за четвъртото тримесечие на 2011 г. Снимка: Ройтерс

Най-големият производител в света за производство на оборудване за мрежи за мобилни устройства Ericsson зашемети пазарите със свиване на печалбата за четвъртото тримесечие на 2011 г. с 50%, надхвърляйки и най-мрачните очаквания на анализаторите, съобщи Ройтерс.

Печалбата преди лихви, данъци, амортизации и обезценки (EBITDA), като се изключат резултатите на губещите смесени дружества, но с включени разходи за преструктуриране, е 4,1 млрд. шведски крони (605 млн. долара), докато предварителните прогнози варираха между 5,8 млрд. и 9,4 млрд. крони.

Продажбите на стойност 63,7 млрд. крони също останаха доста под очакваните 67,2 млрд. крони.

Новината срина акциите на компанията с 15% до 3-годишно дъно от 58,55 шведски крони (8,56 долара).

„Трудно е да се намери нещо положително“, заяви анализаторът от Jyske Bank Роберт Якобсен. „Компанията подсказа, че ще има забавяне, но това е много по-лошо от очакваното", добави  той.

От Ericsson предупредиха също, че телекомуникационните оператори вероятно ще проявят предпазливост по отношение на разходите през следващите няколко месеца.

Операторите инвестираха сериозно през по-голямата част от 2011 г. в подобрения на мрежите, за да се справят с нарастващия трафик на данни от смартфони и таблети и известно забавяне бе предвиждано, особено в САЩ. Но продажбите на ключовото подразделение за мрежи на Ericsson се свиха с 9% на годишна база, а печалбата – наполовина, след като операторите прибегнаха до икономии, а бизнесът с малък маржин осигури най-големия дял от продажбите.

От компанията предупредиха, че отражението на мащабните хардуерни проекти в Европа, които са с малък маржин, ще се запази и през следващите тримесечия. Оттам добавиха също, че изключително печелившият ѝ бизнес с използване на цифровата безжична технология CDMA е започнал да запада.

Последна актуализация: 22:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още