IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Обединяването на европейските спасителните фондове ще вдигне доверието

Кристин Лагард смята, че следващите няколко седмици ще се окажат критични за състоянието на световната икономика тази година

15:59 | 25.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс</p>

Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви, че обединяването на временния фонд за финансова стабилност на еврозоната (EFSF) и постоянния механизъм за стабилност (ESM) ще помогне за възстановяването на доверието в региона и ще осигури стабилна защита срещу разпространението на дълговата криза, съобщава Ройтерс.

„Ако двата фонда бъдат обединени, това ще изпрати много силен сигнал за стабилността в еврозоната“, посочва Лагард в интервю за радио Europe 1.

Германският канцлер Ангела Меркел се противопоставя на идеята двата фонда да оперират едновременно и вместо това настоява ESM просто да замени EFSF, каквито бяха първоначалните планове.

Идеята за обединение на фондовете обаче се подкрепя от Франция. Лагард, бивш финансов министър на Франция, заявява, че Европа се нуждае от стабилна стена, която да спре разпространението на дълговата криза от Гърция, където според нея ситуацията е изключително тежка, към икономики като Италия и Испания.

Лагард посочва, че следващите няколко седмици ще се окажат критични за състоянието на световната икономика през тази година.

Във вторник МВФ понижи прогнозата си за глобалната икономика през 2012 г. до 3,3%.

„Ако през следващите седмици бъдат взети правилните решения, не само в еврозоната, което е от съществено значение, но и в САЩ, Япония и основните развиващи се икономики, тогава краят на 2012 г. ще бъде по-добър от началото“, посочва тя. „Това ще се случи обаче само ако правилните решения бъдат взети“.

Тя подчертава, че мерки в подкрепа на растежа и конкурентоспособността са необходими в редица индустриализирани страни, но и че някои икономики трябва да понижат фискалните си дефицити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Аха от две неща с ниско доверие правим 1 с голямо доверие. Много се бъзикат с думата доверие напоследък, все едно незнаят, че тя е доста силна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още