IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската икономика се е свила с 0,3% през последното тримесечие

Централната банка на страната прогнозира спад на БВП от 1,5% през 2012 г.

17:01 | 23.01.12 г.
Испанската икономика се е свила с 0,3% през последното тримесечие

С 0,3% се е свила икономиката на Испания през последните 3 месеца на 2011 г. спрямо предходното тримесечие, съобщи централната банка на страната, цитирана от Bloomberg. На годишна база институцията е регистрирала 0,3% икономически растеж.

Централната банка на Испания прогнозира, че през настоящата година брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще се понижи с 1,5%.

Международният валутен фонд (МВФ) пък очаква икономически спад от 1,7%, съобщи информационната агенция АНСА. Официалните икономически прогнози на фонда ще бъдат публикувани утре.

Централната банка на Испания прогнозира спад и на производството през 2012 г., както и ръст на безработицата до 23,4%. Едва през 2013 г. може да се очаква скромен ръст на производството от 0,2%, посочват от институцията.

Очакваният икономически спад и повторната рецесия, през която преминава страната, ще подкопаят усилията на испанското правителство да намали бюджетния дефицит.

Новото правителство в Мадрид пък вече е разделено в позициите си по въпроса дали страната ще успее да изпълни ангажимента си за свиването на дупката в хазната от 8% до 4,4% през 2012 г. Тази цел беше поставена от предишното правителство и е базирана на прогнозата за икономически растеж от 2,3% през настоящата година.

Бюджетният министър на Испания Кристобал Монторо призова вчера Европейският съюз (ЕС) да намали фискалните цели пред Мадрид. Неговото изказване е в пълно противоречие с коментара на зам.-министър председателя Сорая Саенц де Сантамария отпреди няколко дни, че кабинетът е решен да постигне фискалните цели на всяка цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още