IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на търсенето на френски облигации след понижаването на рейтинга на страната

Положителната тенденция е следствие от повишено търсене на централни банки и държавни фондове

13:04 | 23.01.12 г.
Ръст на търсенето на френски облигации след понижаването на рейтинга на страната

След като международната рейтингова агенция Standard & Poor's понижи максимално високия дългосрочен кредитен рейтинг на Франция с една степен, търсенето на френски държавни облигации от централни банки и държавни фондове на развиващите се страни рязко нарасна, е заявил ръководителят на агенцията France Trésor Филип Милс в интервю за френския вестник Le Figaro, цитирано от ИТАР-ТАСС.

През миналата седмица агенцията, която е на подчинение на министерството на икономиката и управлява държавния дълг, е емитирала на международните пазари средносрочни и дългосрочни облигации на обща стойност около 18 млрд. евро.

„Регистрирахме значителен ръст на търсенето от централни банки и държавни фондове. Те и по-рано купуваха наши ценни книжа, но сега делът има нарасна с пъти“, е подчертал Милс. Той е отбелязал също, че търговските банки са започнали да купуват по-малко френски съкровищни бонове.

По думите му това е следствие от по-силния интерес на кредитните институции към закупуване на високодоходните държавни облигации, емитирани от страни от еврозоната, намиращи се на ръба на икономическата криза – Португалия и Испания.

„Финансовите институции, получавайки заем от Европейската централна банка с лихва от 1%, след това могат да закупят със средствата ценни книжа на тези държави, осигурявайки си по този начин висока печалба“, е обяснил Милс.

„Лихвите по френските държавни облигации са много ниски и разликата (с процента на отпусканите кредити от ЕЦБ) е малка. Затова търговските банки не са основни купувачи на нашите съкровищни бонове“, е добавил той.

Според него собствениците на френски дългови книжа могат сега да се обособят в 3 категории – френски организации, инвеститори от еврозоната и компании извън Европа.

През тази година Франция планира да емитира ДЦК за 178 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още