IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20 ще оказва натиск за допълнителни мерки срещу кризата в Европа

Повечето от развитите икономики са скептични, че ще се постигне бързо споразумение за увеличаването на ресурсите на МВФ

12:06 | 21.01.12 г. 1
Г-20 ще оказва натиск за допълнителни мерки срещу кризата в Европа

Държавите от Г-20 са постигнали споразумение да настояват за допълнителни стъпки за разрешаване на дълговата криза в Европа, съобщи Ройтерс, като се позова на запознат анонимен източник.

Засега обаче не са оповестени подробности по споразумението. Единствено зам.-финансовият министър на Мексико Жерардо Родригез коментира, че в четвъртък и петък в мексиканската столица са били проведени ползотворни разговори между лидерите на най-развитите икономики в света, които по думите му са „добра отправна точка“.

„Смятам, че има добро желание за диалог между всички държави, и европейски, и неевропейски, включително САЩ и Бразилия“, коментира Родригез на пресконференция след двудневната среща.

„Съгласни сме с мерките, които Европа предприема. Със сигурност обаче може да се направи и повече“, заключи мексиканският зам.-финансов министър.

Междувременно Международният валутен фонд (МВФ) ще проучи с какви средства може всяка една от страните да допринесе за удвояването на ресурсите на фонда за допълнително кредитиране на закъсали европейски държави.

Очаква се обаче сериозна съпротива от страна на държави като САЩ, Канада и Япония. Вашингтон отдавна настоява Европа преди всичко сама да си помогне.

Повечето държави от Г-20 са скептично настроени, че ще бъде постигнато споразумение за увеличаване на ресурсите на МВФ до срещата на финансовите министри и централните банкери от 20-те най-развити икономики в края на февруари.

Европа вече обеща да даде на фонда 200 млрд. долара, но детайли за това коя страна с колко ще допринесе все още няма. Повечето страни изчерпаха финансовите си ресурси в борбата с кризата от 2008 г. и 2009 г., когато беше направена допълнителна вноска в МВФ в размер на 500 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Каквито и мерки да предприемат ръководителите от Г20 срещу дълговата криза в Европа, то при запазване на сегашна недовършеност при ползване на евро европейските страни са обречени жертви на тази своя държавна финансова грешка, заради която кризата продължава да се уголемява.Слабост е, че европейските правителства и техни експерти не осъзнават тази държавна управленска слабост, която развива криза, а силите се влагат за последици при криза, без да се отчита тяхна причина.Днес европейците живеят при неразвито държавно финансово управление, което е НЕПРИГОДНО за стопанство с евро.Това е същината на кардиналната държавна финансова грешка, която подсигурява развитие на диспропорции и (при достатъчно време) криза.Успешното противодействие срещу европейска стопанска криза е възможно само при подобрено държавно финансово управление, което да е ГОДНО за стопанство с евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още