IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колко бързо тиктака часовникът за Португалия?

Лихвите по 10-годишните облигации на страната нараснаха до близо 15%

22:08 | 20.01.12 г. 1
Колко бързо тиктака часовникът за Португалия?

През тази седмица Португалия постигна споразумение със синдикатите за амбициозна реформа на пазара на труда и проведе най-големия си аукцион на дълг откакто поиска спасителна помощ от европейските си партньори.

Предизвикателствата пред страната обаче предстоят, пише Ройтерс. Въпреки последните успехи на пазарите страната е смятана за следващия кандидат за фалит след Гърция.

Опасенията за фалит на Португалия се засилиха заради рекордния ръст на доходността по правителствените облигации. Лихвата по 10-годишните книжа се колебаеше около 14,8%, а вероятността от фалит на страната се увеличи до близо 67 на сто.

Резкият ръст на лихвите по облигациите на Лисабон се дължи основно на решението на Standard & Poor's да понижи рейтингите на няколко държави от еврозоната. Агенцията  присъди на Португалия неинвестиционен рейтинг.

“Португалия беше единствената страна, която наистина пострада от понижението на рейтингите, тъй като тя е изключително сложен случай”, коментира Жил Мое от Deutsche Bank. “Португалия комбинира свръхзадлъжнялостта на частния сектор, както е в Испания, с високия публичен дълг подобно на Италия”, допълни той.

Основният проблем за Лисабон е времето, с което правителството разполага за преструктуриране на икономиката.

Тази година ще бъде най-тежката за страната, която ще трябва да мине през тригодишна болезнена икономическа програма. Кабинетът прие тежки реформи, сред които са вдигането на данъците и елиминирането на две месечни заплати за служителите в публичния сектор.

Съществуват и съмнения, че португалското правителство ще се справи с поставените цели за свиването на бюджетния дефицит въпреки обещанията на властите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Аха и тези като Гърците с по 14-15 заплати, то и нас ни мързи ама поне не сме толкова нагли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още