IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Италия гласува план за либерализация на икономиката

Министрите искат да насърчат конкуренцията във всички икономически сектори и сред регулираните професии

20:56 | 20.01.12 г. 6
<p>
	Премиерът на Италия Марио Монти. Снимка: Ройтерс</p>

Премиерът на Италия Марио Монти. Снимка: Ройтерс

Правителството на италианския премиер Марио Монти прие мащабен план за либерализация на италианската икономика, предаде Франс прес, като се позова на правителствени източници.

Новият план на правителството на Монти обхваща дейността на аптеките, обществения транспорт, таксиметровите услуги, свободните професии, застрахователния и банков сектор, доставките на горива и други икономически сектори, съобщи БТА.

Програмата, която цели да насърчи икономическият растеж и конкуренцията в Италия, е обсъждана в продължение на осем часа. Сред решенията на министрите на Монти е възможността бензиностанциите да се снабдяват с горива от доставчици по техен избор. Премахнати са и минималните такси за нотариалните и адвокатските услуги.

Кабинетът на Италия е решил още да се издават повече лицензи за таксита и е разрешил на фармацевтите да правят по-големи отстъпки на някои лекарства. 

Още в началото на януари италианският премиер обяви, че готви програма за либерализация на икономиката, така че да насърчи конкуренцията. Предвижда се да бъдат намалени привилегиите за определени сектори и компании.

“Искаме да създадем по-добри условия за конкуренция и развитие на отделните икономически сектори”, коментира тогава Монти в интервю за предаването "Che Tempo Che Fa" на телевизията Rai, съобщи Ройтерс.

Министърът на индустрията на Италия Корадо Пасера потвърди, че реформи ще се правят всеки месец и те ще засегнат ключови за Италия сектори – газов и енергиен, търговия, транспорт, както и регулираните професии.

Антимонополната комисия в страната излезе и със свои предложения за либерализацията на италианската икономика, сред които е приватизацията на част от местните услуги и установяването на независими оператори в енергийния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
У нас картелът за юридическите услуги продължава да си съществува и за разлика от Италия, тук никой не се и замисля да го бута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Излиза, че досега са били в "планова" демокрация. Ало ЕК къде си да им наложиш глоби за монопол, ограничаване на свободния пазар и подобни? Защо само на Унгария скочиха всички? Нима те не се опитват по същия начин да отрегулират банковия сектор? И ако досега не са либерализирали икономиката в какъв строй са живяли тогава??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Колко си заблуден ако знаеш, в Италия никога няма да си съсипят индустрията, това е което ни доведе до просешка тояга и това, че си съсипахме селското стопанство. Прочети малко по-добре какво правят преди да говориш простотии, там всичко е като мафията всички в даден сектор се контролират от един човек или няколко човека, абсолютно всичко е монополи, примерно Фиат контролира над 25 % от Икономиката, а това са няколко сектора и т.н. няма никаква конкуренция, а пазарна икономика без конкуренция е обречена на провал. Та къде видя нещо общо с България не знам, то бива *** хора ама то вече навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 12 години
Хехе... тези май тръгват по нашите стъпки от 90-те - американски учители и ученици на кормилото, пълна либерализация, приватизация, ликвидация... май докато ние ги гонехме, евросвещените крави ще ни настигнат... у нищото... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Това е решение с очаквани последици, в т. ч. и за допълнително развитие на криза, тъй като се запазва особено важната причина, която я създава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още