IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратег: Фалит на Гърция няма да понижи риска от разпространение на кризата

Влошената макроикономическа обстановка ще ограничи положителните ефекти от управлението на дълговете, смята негов колега

17:37 | 20.01.12 г.
Стратег: Фалит на Гърция няма да понижи риска от разпространение на кризата

Дори Гърция да фалира през следващите няколко месеца, дълговата криза в еврозоната няма да се разреши, особено ако е налице неконтролиран фалит, заяви пред CNBC Марк Остуолд, главен стратег в Monument Securities.

„Тези приказки са за частните кредитори. Никой няма да отпише онази част от гръцкия дълг, която е собственост на Европейската централна банка, а това ще остави съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт в Гърция в най-добрия случай на ниво от 120%. Необходимо е много по-голямо отписване на гръцкия дълг, а този процес трябва да засегне всички кредитори“, смята Остуолд.

Днес преговорите за отписване на част от дълга между Гърция и частните кредитори продължиха, като се очаква по-късно през деня да бъде постигнато окончателно споразумение.

Според Остуолд контролиран фалит е доста по-вероятно развитие, но той смята, че неуправляемият не може да се изключва. „В краткосрочен план най-вероятният сценарий е контролиран фалит, но положението не се очаква да се промени. Може да се получи неконтролиран фалит след между 3 и 6 месеца“, убеден е стратегът.

Боб Паркър, старши икономист в Credit Suisse, е също толкова песимистично настроен за дългосрочната ситуация в Европа.

„До момента в еврозоната са налице два основни провала. Първо, липсата на политическа воля да бъде осигурено допълнително финансиране за европейския спасителен фонд. Второ, къде е стратегията за ръст в Европа?“, пита Паркър.

Той добави, че еврозоната би била облагодетелствана от слабо евро заради своята слаба стратегия за ръст.

Густаво Багатини, икономист за Европа в RBC, добавя, че макроикономическата картина се е влошила и това ще ограничи положителните ефекти от управлението на дълговете в краткосрочен план.

„Още не сме вън от опасност, а е налице и макроикономическа обстановка, поела курс към влошаване, тъй като вероятно през настоящото тримесечие вече се намираме в рецесия. Ако рецесията се окаже относително кратка и слаба, това ще подкрепи очакванията“, твърди той.

Още новини за развитието на ситуацията около Гърция можете да прочетете тук

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още