IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът на Бъфет почти удвоил дела си в Tesco при последния пазарен трус

Акциите на търговската верига пострадаха значително при публикуването на влошена прогноза миналата седмица и компанията на милиардера се е възползвала

20:10 | 19.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Фондът на Бъфет почти удвоил дела си в Tesco при последния пазарен трус

Инвестиционната компания на американския милиардер Уорън Бъфет Berkshire Hathaway се е възползвала от труса при акциите на британската верига супермаркети Tesco и е увеличила значително дела си в капитала й.

На 12 януари от Tesco обявиха, че очакват минилален ръст на оперативната печалба през фискалната 2013 година, което е далеч под пазарните очаквания за увеличение с 10 на сто. Като следствие от новината пазарната капитализация на компанията се понижи рязко, като акциите поевтиняха от 3,85 до 3,23 лири за акция.

В този момент Berkshire Hathaway е започнала покупки, като към 13 януари делът на фонда в капитала на Tesco е бил увеличен от 3,21 на 5,08 на сто.

Tesco е третата по големина верига магазини за продажби на дребно в света след Carrefour и Wal-Mart.

Стратегията на Уорън Бъфет е известна с това, че се фокусира върху дългосрочните резултати на компаниите, в които се инвестира. Силното увеличение на дела на Berkshire в капитала на Tesco може да се приеме като сигнал за доверие в мениджмънта на компанията.

Намеренията на Tesco са през тази година преследването на печалба да остане на заден план, а приоритет да бъдат инвестициите в бизнеса на Острова и обръщане на тенденцията към загуба на пазарен дял в страната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още