IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паритетът с долара може да е последният шанс на еврото

Обезценяване на еврото с 15% може да даде силен тласък на италианския експорт

08:01 | 19.01.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Паритетът с долара може да е последният шанс на еврото

Възстановяване на икономическия растеж

През 1992 година, когато прекрати участието си в Европейския валутен механизъм (ЕВМ), Италия направи подобно фискално орязване. То бе съпътствано от обезценяване на лирата с 20%, което ограничи щетите за икономиката. През следващите три години Италия регистрираше годишен икономически растеж от средно 1,4%.

Разбира се, страната трябва да направи много повече, за да стане икономиката й по-конкурентна и да намали дълговото си бреме. Всяка реформа - либерализиране на трудовия и стоковия пазар, функционираща съдебна система и по-добър административен апарат - обаче ще изисква дълго време, за да даде ефект, дори да бъде направена веднага. Това означава, че тя ще започне прекалено късно, за да бъде избегната една рецесия, която така или иначе вече започна и по всяка вероятност ще е много по-сурова от официалните прогнози.

Не за първи път опасенията от евентуално изпадане на страна от еврозоната в неплатежоспособност отслабват единната валута.

Подобно нещо се случи в разгара на гръцката криза: за едва няколко месеца (от ноември 2009 до май 2010 г.) еврото поевтиня с 22% спрямо долара. Както отбелязахме по онова време, една по-слаба единна валута бе необходима, за да помогне на Гърция, в добавка към финансовата консолидация, да избегне дълбоката рецесия. Това щеше да е полезно, тъй като, както в случая с Италия, над 50% от гръцкия износ отива извън еврозоната.

Натискът върху еврото обаче бързо отслабна, тъй като пазарите стигнаха до заключението, че Гърция не е достатъчно голяма, за да повали валутния съюз. Те разбраха, че ако еврото възстанови загубената си стойност, то Гърция може и да се сгромоляса, но единната валута ще оцелее. За по-малко от година еврото възстанови изцяло позициите, които бе загубило.

Същите сметки не важат за Италия. Пазарите разбират, че евентуалният провал на предприетата от правителството в Рим фискална консолидация вероятно ще означава край на единната валута. По-малко ясно е дали те разбират, че едно слабо евро ще увенчае консолидацията с успех и ще спаси единната валута.

Едно бързо обезценяване ще донесе на инвеститорите допълнителна печалба от увеличената доходност на деноминираните в евро дългове, която ще улесни преструктурирането на облигации на голяма стойност, чийто падеж ще настъпи в скоро време: облигации на европейски банки за около 200 млрд. евро (253 млрд. долара) през първото тримесечие на тази година, в добавка към рефинансирането на държавни облигации за огромни суми.

Последна актуализация: 17:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Грешиш да се понижи стойността на еврото е много трудна задача , решението и не е нежелано и то да се снижи до паритет спрямо долара. Лошото е че за да стане трябва да може да се контролира , за да се контролира стойността на еврото трябва да е много по истинска отколкото е .Прекалено е синтетично и може само да се катери нагоре , реално тази валута няма никаква стойност..ако имаше би било възможно да се поевтени с цел подкрепа на износа.Случая с България 96-97 година е съвсем друг , беше с цел да се стопи вътрешното търсене и икономическите структури да замръзнат и да струват на новите си собствени един , два или три лева понеже са много лоши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Голям праз като се отрази негативно на вноса. Ти какво - милееш за турските и китайски фабрики ли?Ами да - като не ти отърва, спираш вноса и си произвеждаш сам.Това е целта и ми се струва много по-национално отговорно. Една икономика не може да е само импортно ориентирана. Нито само експортно ориентирана. Дисбалансът САЩ-Китай е съвсем показателен. Трябва да консумираш главно каквото сам си произвеждаш и да можеш и да изнасяш качествени стоки. Ето това е балансът.Що се отнася до еврото, ако не бяха германците и американците досега отдавна да е паднало до паритет с долара.Само че не им отърва на последните, нищо, че е изключително необходимо за всички останали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
Поевтиняването на валутата е най-лесното за постигане и кой знае защо някои икономисти се опитват да ни убедят колко положителен ефект би имало то. Ако това беше вярно Жан Виденов щеше да е най-големия политик, а Тодор Вълчев най-великия икономист. Поскъпването и поевтиняването на една валута трябва да зависи само от пазара, а не да се налага изкуствено. Поевтиняването на една валута е знак за загуба на доверие в нея и сигнал, че нещо в икономиката на съответната държава не върви. За това единната валута се оказа лош проект. Какъв е смисълът в Ирландия или Гърция да имат барометър който показва какво е времето в Германия или Франция? Идеята на националната валута е да показва с курса си моментното състояние на икономиката на всяка отделна страна, за да се звземат мерки навреме. Иначе отдавна бихме си направили единна световна валута, каквато е било златото хилядолетия наред преди появата на книжните пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
прав си:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Боян
преди 12 години
Естествено, че на нас ще ни се отрази лошо поевтиняването на еврото, защото ние изнасяме в евро главно за Германия и Италия като под изпълнители и внасяме в долари главно енергия от Русия и този внос ще се увеличи доста понеже нямаме алтернатива за него, докато вноса от Турция и Китай може частично да ни повлияе добре понеже, може да увеличи производството на стоки които внасяме от там, понеже нашите ще са с по-ниска цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
dean.jordanov
преди 12 години
Поевтинялото евро, няма ли да се отрази негативно върху вноса В Еврозоната и на нас в България, които сме вързани в борд - евро? В България масово се внася от Турция и Азия (Китай)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още