IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Повечето европейски борси затвориха с ръст

Акциите на втората по големина германска банка Commerzbank поевтиняват заради понижаването на рейтинга й от Moody's

19:55 | 18.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Повечето европейски борси затвориха с ръст

С възходяща тенденция на основните индекси приключи днешната търговия на водещите европейски фондови борси. С изключение на борсата в Париж, всички останали водещи европейски борси отчетоха ръст в края на днешната търговия, предаде DPA.

В Лондон Fin.-Times затвори на 5702,37 пункта, което е ръст от 8,42 пункта, германският DAX-Index приключи сесията на 6354,57 пункта, което е нарастване с 0,34%, а в Цюрих SMI затвори на 6116,23 пункта, добавяйки 60,06 пункта към стойността си.

Само в Париж CAC-40 отчита спад с 5,06 пункта (-0,15%) до 3264,93 пункта.

С разочарование на борсите бе приета новината за увеличение на финансовата рамка на Международния валутен фонд (МВФ) с до 500 млрд. долара. Преди това се очакваше сумата да е двойно по-висока.

„Има много объркване и малко яснота“, заяви участник в търговията, цитиран от Ройтерс. „Независимо дали става дума за 1 млрд. долара, или за половин милиард – всичко това е абсурдно, защото въпросът е откъде ще дойдат парите“.

След вчерашното понижаване на рейтингите на няколко европейски държави S&P понижи и рейтингите на няколко компании. Moody's пък намали рейтинга на втората по големина германска банка Commerzbank. Акциите на банката поевтиняха над 5%.

Агенцията уточни, че е намалила оценката си за банката, чиято централа е във Франкфурт, от С- на D+, заради опасенията, че затрудненото ипотечно подразделение на банката Eurohypo  ще има нужда от дългосрочна подкрепа.

Moody's намали рейтинга на Eurohypo от D- на Е+. Влошаващите се дългови пазари в еврозоната означават, че Eurohypo ще има най-вероятно нужда от подкрепа за дълъг период, предупреди агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 18.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още