IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция е близо до сделка с частните кредитори

Представители на инвеститорите очакват, че сделката ще им донесе пари в брой и ценни книжа с пазарна стойност от около 32 цента за всяко евро гръцки дълг

21:09 | 18.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция е близо до сделка с частните кредитори

Частните кредитори и Атина правят последен опит да договорят сделка за преструктурирането на гръцкия дълг, пише Bloomberg.

Представители на инвеститорите посочват, че след постигането на сделката вероятно ще получат пари в брой и ценни книжа с пазарна стойност от около 32 цента за всяко евро гръцки дълг.

„Силно вярвам, че сделка ще бъде постигната“, казва Брус Ричардс, изпълнителен директор на базираната в Ню Йорк Marathon Asset Management LP.

Marathon, която управлява 10 млрд. долара е сред 32 частни кредитори, участващи в сформирания през ноември комитет за преговори с Гърция, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС). Фондът на Ричардс обаче не участва в контактната група водеща преките преговори.

Разговорите, провеждани под наблюдението на Института за международни финанси (IIF) бяха прекратени на 13 януари и се очаква да стартират отново по-късно днес в Атина.

Ричардс посочва, че не очаква Гърция да направи поредното плащане по дълга си на стойност 14,5 млрд. евро на 20 март, тъй като дотогава сделката за преструктуриране на дълга ще бъде в сила. Инвеститорите, които се съгласят вероятно ще получат новия пакет от пари в брой и облигации малко след тази дата, допълва той.

Все още обаче, има разногласия по въпроса за „доброволното преструктуриране“. ЕС например може да възрази ако прецени, че сделката излиза твърде скъпо на Гърция и би принудила страната да потърси допълнителна финансова помощ.

„Единственото което мога да ви кажа е, че преговорите продължават“, казва Франк Вогъл, говорител на IIF. „Не мога обаче да ви кажа дали ще бъдат успешни“.

Глобалната асоциация на финансовите институции IIF е оглавявана от Йозеф Акерман, изпълнителен директор на Deutsche Bank AG.

Късно вечерта във вторник Акерман заяви, че за постигането на споразумение остават две седмици. Той подчерта, че все още очаква положителна развръзка, въпреки че не изключи и възможността за провал.

Изпълнителният директор на IIF Чарлс Далара, и Жан Льомиер от BNP Paribas водят преговорите от името на гръцките кредитори.

Според постигнатото на 26 октомври споразумение между частните кредитори, Атина, МВФ и ЕС, гръцки облигации на стойност над 200 млрд. евро трябва да бъдат заменени с нови облигации с номинална стойност 50% по-ниска от първоначалната.

Като част от сделката страните от еврозоната обещаха да предоставят 30 млрд. евро, за които обаче не беше решено как точно да бъдат използвани. Една от предложените опции е те да бъдат използвани за изкупуване на гръцки дълг.

Основен въпрос остава доходността по новите облигации, като Германия е сред тези, които настояват за по-ниска лихва, докато частните кредитори искат тя да е по-висока.

Новите облигации вероятно ще имат годишна доходност от между 4% и 5% и матуритет от 20 до 30 години, казва Ричардс. Те вероятно ще се търгуват за около половината от нетната си стойност, допълва той.

Като цяло обаче, настоящата пазарна стойност от сделката за кредиторите ще е около 32 цента за евро, прогнозира финансистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още