IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на автомобили в Европа спадат през 2011 г. за четвърта поредна година

България е сред малкото европейски държави, където новите регистрации са се увеличили

17:27 | 17.01.12 г. 3
Продажбите на автомобили в Европа спадат през 2011 г. за четвърта поредна година

Продажбите на автомобили в Европа през 2011 г. са се понижили за четвърта поредна година, като новите регистрации в Европейския съюз са намалели с 1,7 процента на фона на продължаващата дългова криза, предаде БТА, цитирайки ДПА.

В същото време България е сред малкото европейски държави, където новите регистрации са се увеличили с 22,3 процента на годишна база, а само за декември увеличението е било с 5,3 процента спрямо предходния месец. Данните са на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

Статистиката за Европа сочи, че само през декември търсенето на нови автомобили е спаднало с 6,4 на сто спрямо същия период на по-миналата година, като през 2011 г. са продадени малко над 953 хиляди автомобила, съобщи АСЕА.

Общо през 2011 г. са регистрирани 13,1 млн. нови автомобила.

Миналата година Германия отново е била най-големият автомобилен пазар, отчитайки увеличаване на продажбите с 8,8 на сто. Само през декември на германския пазар, който остава единственият голям пазар в растеж, продажбите са се повишили с 6,1 на сто спрямо същия месец на 2010 година.

Франция и Великобритания са вторият и третият по големина пазари на автомобили в Европа за 2011 година, но техните продажби са намалели съответно с 2,1 на сто и 4,4 на сто.

Най-силен спад на продажбите отчитат в Португалия и Гърция с по 31 на сто. През декември в Португалия е отчетен най-големият спад за този месец в рамките на целия Европейски съюз - регистрациите са намалели с 60 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Achtung
преди 12 години
Продажбите на нови коли в България са нараснали поради големия брой купувачи от съседни страни. Което изкривява действителната икономическа обстановка в страната. Поради тази причина СВАБ отказа след октомври да подава публична информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
tigerdragon
преди 12 години
Според мен причината за увеличение на продажбите в България са: 1. Че все пак става дума просто за съпоставка между 2011 с 2010 (пак дълбока криза)2. Че българите се плашат от парите вече и решават да си инвестират спестяванията в някакви други неща. (само слухът за изчезване на еврото е достатъчен - че малко ли хора тук питаха какво да си правят еврата).3. Това, което казва Аристотел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
aristotel
преди 12 години
Значи според тази статистика българите сме забогатели браво. Направете безработицата 25% и ще видите, че ще започнат богатите да се движат и в ХЕЛИКОПТЕРИ. Какво невярвате ли в бога ПАРИ. - НЕВЕРНИЦИ хи хи хи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още