IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джордж Озбърн: Гърция е по-голяма заплаха от пониженията на S&P

Еврозоната трябва да покаже убедително, че може да застане зад своята валута, категоричен е британският финансов министър

18:28 | 16.01.12 г. 1
Джордж Озбърн: Гърция е по-голяма заплаха от пониженията на S&P

Несигурността около разрешаването на гръцката дългова криза е по-голяма заплаха за стабилността на Европа, отколкото понижаването на кредитния рейтинг на 9 държави от еврозоната, извършено от международната кредитна агенция  Standard & Poor's, е заявил британският министър на финансите Джордж Озбърн, цитиран от Ройтерс.

Преговорите между Гърция и частните кредитори за орязване на гръцкия дълг с 50% бяха прекратени в петък, но ще бъдат подновени в сряда. Ако намирането на решение се провали, Гърция е застрашена от фалит през март, когато настъпва падеж по нейни дългови ценни книжа

„Бих казал, че несигурността за това как те възнамеряват да отпишат част от дълга на Гърция към частния сектор е по-голям източник на нестабилност в момента в еврозоната, отколкото понижаването“, е казал Озбърн пред радио ВВС.

Той е призовал европейските лидери да направят повече в подкрепа на единната валута. „Това, което трябва да направи еврозоната, е да покаже убедително, че може да застане зад своята валута“, смята британският финансов министър. „Все още не сме видели много доказателства за събрани ресурси, необходими на еврото, за да се осигури наистина вяра в пазара, че те ще застанат зад собствената си валута“, е добавил той.

По думите му Великобритания ще обмисли осигуряването на допълнителен финансов ресурс за Международния валутен фонд в подкрепа на световната икономика, ако това е необходимо. „В миналото Великобритания винаги е била готова да осигури ресурси и ще има желание да осигурява ресурси в бъдеще, ако случаят е сериозен“, категоричен е Озбърн.

Европейските фондови пазари днес регистрират слаби отклонения, което предполага, че новината за понижаването на кредитните рейтинги от Standard & Poor`s е била до голяма степен очаквана и вече е калкулирана в цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Не толкова фалитът на Гърция, колкото неговото протакане е опасно. Но европейските банки до последно ще се опитват да прехвърлят загубите от неудачната си инвестиция върху данъкоплатците и така - да удължават болезнената агония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още