IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Германия е готова да вложи още средства в спасителния фонд за еврозоната

Основен приоритет на еврозоната сега е намирането на решение за втория финансов пакет за Гърция, подчерта германският канцлер

16:50 | 11.01.12 г. 6
Меркел: Германия е готова да вложи още средства в спасителния фонд за еврозоната

Германският канцлер Ангела Меркел заяви след разговорите си с италианския премиер Марио Монти в Берлин, че лидерите на държавите-членки на Европейския съюз искат да приключат бързо преговорите за постоянния спасителен фонд за еврозоната - Европейският механизъм за стабилност (ЕМС), и че Германия е готова да осигури допълнително финансиране за него, съобщи Ройтерс.

„Искаме бързо да приключим преговорите за ЕМС, с включване на новите инструменти. Искаме също, ако е необходимо, и Германия ще бъде готова да го направи, ако останалите го направят, да вложим повече капитал при влизането в действие на ЕМС, защото инвестирането на капитал изпраща важен сигнал до пазарите“, каза Меркел.

„В бъдеще ще имаме нужда повече от Европа, а не по-малко. Това означава отварянето на вътрешните ни пазари“, добави тя. След изказването ѝ еврото изтри загубите от деня.

Меркел посочи също, че основният приоритет на еврозоната за началото на 2012 г. е да се осигури вторият спасителен пакет за Гърция, макар да изрази възторг от бързината, с която новото италианско правителство предприе реформи.

По думите ѝ гръцкият спасителен пакет трябва да получи решение преди Европа да започне работа в подкрепа на ръста и работните места.

„Първото задължение на еврозоната за тази година е да намери решение за втората гръцка програма и да приключи преговорите с банките, така че след това да можем да се съсредоточим върху структурните проблеми в региона“, подчерта германският канцлер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Да, съгласен съм с теб. Когато съдим за поведението на Меркел не можем да подценяваме тея фактори: Първо: западняците са толкоз разглезени, а и още не им е опрял ножа до кокъла, та затова им се струва твърде невероятно, че е възможно да дойде катастрофа. Второ: много от тея народи вече са станали много наивни политически от спокойния и благоденстващ живот. (Ние тук сме имали тежка история, лъгани сме постоянно и затова сме си нащрек.) А онея хора доста повече вярват в държавите си, в институциите, в медиите, в социалната и икономическата системи. Та и това им пречи да осъзнаят големия фалш и провала на системата.А Меркел де факто води консервативна политика. Т.е. опитва се до последно да запази старото - да съхранят системата, да продължат стария си начин на живот отпреди кризата, пък, ако може кризата да се размине като сън. Т.е. опитва се да реши кризата без да се налага да променя изоснови системата. Човешко е до последно да се опитват да отлагат драматичните решения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Болшинството от европеците имащи невероятно висок стандарт на живот, вярват че живеят в утопия и няма начин нещата да не се оправят някак. Един приятел, който работи в Германия ми каза, че до скоро там не се е осещало нищо като криза. И после им е дошло като гръм от ясно небе. Той работи като монтажист за 4 мебелни фирми и то от няколко години. В последния месец са фалирали 3 от тях. Единия вариянт е Меркел да е от тези утописти и да си мисли, че нещата ще се оправят някак си, като залепим анкерпласт на отрязаната ръка. Малко невероятно но...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Ха, сега виждам, че Инвестор ни е спестил една важна новина:"Монти: Италия вече не е риск за еврото"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Все повече се затвърждава мнението ми, че тая жена Меркел е много опасна за европейската икономика. Тя натури Европата в тоя глупав и компромисен път на спасяване, който нищо не спасява.Няма такъв спасителен фонд, който да покрие кризата в Европа!Настоящият май не покрива дори дълга само на Италия (не помня на колко го увеличиха последно, защото и няма значение). Проблемите с дълговете се задълбочават (на закъсалите държави, а на тея дето още не се водят официално закъсали дремеща опасност), икономиките в целия ЕС стагнират, а те събират стотинки да подсигурявали Европата срещу потъване. Как се надяват с такива козметични мерки да решават кризата? Тоя спасителен фонд прилича на следното: Титаник има пробойни и потъва те решили да му вържат едно цветно балонче, че да не може да потъне. След известно време, като се вижда, че продължава да се пълни с вода, Меркел казва: А, оказа се малко едно балонче ще вържем още едно. и т.н.Защо го прави това тая жена, дайте мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Това да е проблемът! Това вече го има, неофициално. Имаше го още през 2010 г. аз тогава ходих по йонийското крайбрежие. Гърция беше пълна с германски пенсионери с кемпери, от които имаше поне по 10 бр., къмпингуващи на всеки гръцки плаж, плажче или заливче, както и на централните площади на гръцките градове и градчета. Повечето от тях си опъваха кемперите точно зад табелите "Къмпингуването забранено". Още тогава никой не смееше да им прави забележки. Така де - как гъркът да глоби германеца? Прости, прости, дори те не са толкова прости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Следва да има условие при което гърците да са задължени да напишат в конституцията си, че *всички* германски туристи трябва да бъдат обслужвани на 1/2 цена или дори безплатно по гръцките курорти :D LOL Ясо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още