IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция вероятно няма да се вмести в планирания бюджетен дефицит за 2011 г.

Страната ще има нужда от допълнителна помощ в размер на десетки милиарди долара, разкрива германският Handelsblatt

17:13 | 11.01.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Гърция вероятно няма да се вмести в планирания бюджетен дефицит за 2011 г.

Затова и много политици призовават за участие на частните кредитори над договореното през октомври равнище. „Засега индустрията не е представила предложение за участие с повече от досега договорените 100 млрд. евро за спасяването на Гърция", се твърди между преговарящите среди. Много институции няма да могат да си позволят по-нататъшни отписвания на държавни облигации заради слабата си капиталова база.

Главният икономист на Deutsche Bank Томас Майер заяви, че „частните банки вече са дали доста от себе си“. За сметка на това общественият сектор не се е отказал от вземанията си. Така обаче се появява съмнение дали и след отказа на частния сектор в дългосрочен план Гърция ще бъде платежоспособна.

Твърдоглавото поведение на банките принуждава политиците да поемат към план Б за Гърция. Снощи канцлерът Меркел и ръководителят на МВФ Кристин Лагард са мислили как да бъде увеличен вторият спасителен пакет от 130 млрд. евро.

Колко напрегната е ситуацията в Гърция, показва и друга информация: от дни фармацевтите предоставят лекарства само срещу пари в брой. Рецептите на лекарите вече не се приемат, защото от месеци държавната здравноосигурителна каса не е платила дълговете си към фармацевтите. Пациентите трябва предварително да платят и едва след получаването на касова бележка ще могат да я осребрят. Поради липса на пари в касата това възстановяване на парите може да стане след месеци или дори година, съобщават гръцките медии в сряда.

"Ние вече имаме представа за това какво ни очаква, когато най-накрая фалираме", казва Теодорос Йоанидис, служител на една фармацевтична компания. Според фармацевтката Йоанна Кимпеци е създаден един порочен кръг. Защото и самите фармацевти вече получават медикаменти от търговците на едро само срещу пари в брой. На свой ред те трябва да плащат в брой, за да получат медикаментите от производителите. "Нямаме друг избор, освен да искаме пари", каза фармацевтката.

Още за кризата в Гърция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Дълговата криза в гръцката държава е последица от наличие на тяхно държавно финансово управление, което е НЕПРИГОДНО при ползване на евро.До 24 часа след усъвършенстване на гръцкото държавно финансово управление и същото стане ГОДНО за стопанство с евро - кризата в Гърция успешно ще се неутрализира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
prodigal
преди 12 години
Да го.., имаха време да се подготвят.tigerdragon, а къде е Щатитите :) на тях няма да им стигне цялото време на света да се подготвят за фалит, но са връзкари и ще го измислим някак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Хммммммммм....Аз уж се шегувах, ама всъщност тая идея си е съвсем в духа на антикризисната стратегия на ЕС. Значи: започваме с ембарго на Гърция, Италия, Испания, Португалия по повод на неизпълнения ангажимент за 3% бюджетен дефицит. А - и Унгария веднага тук ще влезе... (Франция, Белгия и всички останали ги поставяме под наблюдение - за стрес и назидание.) Ако пак не щат да дават парите - войските на Райха нахлуват и окупират (първо минават през Брюксел да вземат мандат от ЕС няма да дадат ли?!? Кой ги храни тях?). Под дулата на автоматите карат гърка и прочее хрантутници да изработят дълговете. Брилянтно са постигнати всички цели на антикризисната програма на ЕС:- постигната е бюджетна и всякаква дисциплина в Европа- кредитираните връщат дълговете (макар и в натура)- постигната е интеграция на ЕС- еврозоната се запазва и дори се разширява (следи фронтовата линия)Е с какво тоя икономически план да е по-лош от икономическия план на Меркел? Хем е по-реалистичен, хем по-е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
"Гърция вероятно няма да се вмести в планирания бюджетен дефицит за 2011 г. " Добро утро!И тук отново възниква въпросът за гениалния план на Меркел от 9 декември... Значи, като напишеш, че всички са задължени да имат бюджетен дефицит до 3 % от БВП - какво от това?Гърците нямало да успеят, испанците нямало да успеят.... (добро утро!) Да ги глобим ли, що ли? Ембарго ли да им турим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
dobribozhilov
преди 12 години
Мисля, че със социални помощи за педофили, воайори и комарджии, получаващи статута на "инвалиди", Гърция скоро няма да си оправи бюджета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
"Според фармацевтката Йоанна Кимпеци е създаден един порочен кръг. Защото и самите фармацевти вече получават медикаменти от търговците на едро само срещу пари в брой. "Уао... Незнаех, че плащането в брой е порочен кръг... Страшно извратена логика... В нашия град повечето от фирмите вече плащат на доставчиците си само кеш и веднага.. и това е защото са натрупали много задължения на консигнация... които още не са върнали. Това не е порочен кръг, това е нормален ход на нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още