IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия и Финландия са спечелили най-много от еврото

Изследване на консултантската компания McKinsey сочи, че няма държава от еврозоната, която да не се е облагодетелствала от общата европейска валута

20:57 | 10.01.12 г. 3
Австрия и Финландия са спечелили най-много от еврото

Австрия и Финландия са спечелили най-много от общата европейска валута, въпреки че всяка страна от еврозоната е извлякла полза в известна степен, предаде ДПА, цитирайки германския вестник Die Welt.

Изданието посочва, че е получило изключителен достъп до изследване на международната консултантска компания McKinsey.

Широко разпространеният възглед, че някои страни са спечелили за сметка на други, е погрешен, твърди говорителят на компанията Екарт Виндхаген. Без еврото всяка държава би била в по-лошо положение, допълва той.

"Няма страна, която да не е спечелила от общата валута", отбелязва Виндхаген.

Данните сочат, че благодарение на еврото между 1999 и 2010 г. брутният вътрешен продукт на Австрия е нараснал със 7,8%. Във Финландия, Германия и Холандия показателят е съответно 6,7%, 6,4% и 6,2%. Растежът за Италия, Португалия, Испания и Гърция, които са засегнати от тежки дългови кризи, е съответно 2,7%, 2,1%, 0,7% и 0,1%, сочи графиката в Die Welt.

За 2010 година на общата валута се приписват 332 млрд. евро или 3,6% от общия БВП. От McKinsey отчитат ефектите от ускорената търговия, по-ниските лихви и премахването на рисковете, свързани с валутните курсове.

По-слабите икономики са спечелили по-малко от еврото, тъй като трябва да устояват на по-силен натиск, за да бъдат конкурентоспособни, уточни Виндхаген.

 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
YordanGeorgiev
преди 12 години
Би било елементарно да се представя икономическия разтеж като производна само на общата валута. Наистина общата валута имаше стабилизиращ ефект за тези малки държави, но нека не забравяме техните специфични особености - високите технологии и обучението във Финландия , преките чужденстранни инвестиции и местоположението на Австрия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
ideyazabulgaria
преди 12 години
Смешна констатация, която не говори нищо. БВП на Финландия и Австрия не е нараснал само заради еврото, а за това че тези страни правят силни инвестиции в икономиката и развиват силно производителни икономики. Това е силата на тези признати за най-добре изградени welfare state в Европа.ideyazabulgaria.org
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
"Австрия и Финландия са спечелили най-много от общата европейска валута, въпреки че всяка страна от еврозоната е извлякла полза в известна степен, предаде ДПА, цитирайки германския вестник Die Welt."Е, те, германците какво пък да кажат... то не е удобно някак... :)Който е забравил, ето един важен анализ:Защо еврото е необходимо на Германия http://forum.investor.bg/evropa/334/a/zashto-evroto-e-neobhodimo-na-germaniia,123024/"По-слабите икономики са спечелили по-малко от еврото, тъй като трябва да устояват на по-силен натиск, за да бъдат конкурентоспособни." !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още