IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки и богатите корпорации размениха ролите

Състоятелните компании вече имат 25% дял от пазара на репо сделки, финансирайки краткосрочно банките, които си нямат доверие една на друга

15:01 | 10.01.12 г.
Европейските банки и богатите корпорации размениха ролите

Представители на сините чипове като Johnson & Johnson, Pfizer и Peugeot са сред компаниите, подпомагащи боледуващите европейски банки в странна смяна на установените роли на клиенти и кредитори, пише Ройтерс.

Източник, запознат с т. нар. репо сделки, или краткосрочно обезпечено кредитиране, заяви, че двете американски фармацевтични компании и френският автопроизводител са последните, поели подобен ангажимент.

Европейските банки се стремят да си осигурят средства в брой за финансиране на ежедневните си нужди и до голяма степен прекратиха кредитирането помежду си заради опасенията, че дълговата криза в еврозоната може да създаде проблеми за останалите от сектора.

Вследствие на създалата се ситуация група добре известни, натрупали кеш компании, които имат солидни приходи в брой, се появиха на пазара на репо сделки, който досега бе доминиран изцяло от банките.

Участник на пазара сподели, че богатите компании вече имат дял от около 25% в сделките, които са подплатени със строги гаранции.

„В миналото компаниите бяха щастливи да вложат своя кеш в банките срещу лихва, но без гаранции“, заяви Франк Райс, който отговаря за част от репо сделките в Euroclear в Брюксел. „След кризата виждаме, че компаниите се включват в репо сделките, където срещу парите в брой, които отпускат, получават гаранции“, добави той.

В момента Европейската централна банка осигурява основните спасителни средства за банките и вече е изляла стотици милиарди евро в брой на пазара.

Банките обаче влагат по-голямата част от получените назаем средства отново в ЕЦБ, без това да повишава доверието помежду им и взаимното им кредитиране. Те плащат и на застрахователи и пенсионни фондове, за да поемат техните неликвидни облигации в замяна на по-добри в отчаян опит да си осигурят изключително необходимите средства в брой от ЕЦБ, която единствена осигурява кеш срещу гаранции.

От друга страна най-големите европейски компании стоят върху планини от пари, в случаите с British Petroleum и Volkswagen на стойност над 20 млрд. евро.

Според международната рейтингова агенция Moody's най-големите европейски компании са разполагали с общо 872 млрд. долара в брой в средата на 2011 г.

Повечето от тях обаче са доста ревниви, когато се говори за финансите им, така че отказват коментар по темата с репо сделките.

Последна актуализация: 22:30 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още